Video van de dag: Zo klinkt een shofar

Monday, September 10, 2018 |  Redactie Israeltoday.nl
Bij het Joodse Nieuwjaar, Rosh Hashanah, speelt de shofar, de ramshoorn, een belangrijke rol. In de Bijbel wordt de Nieuwjaarsdag niet genoemd, wel vermeldt Leviticus 23:24 'Spreek tot de Israëlieten: In de zevende maand, op de eerste der maand, zult gij een rustdag hebben, aangekondigd door trompetgeschal, een heilige samenkomst'.

De shofar of trompet speelde ook een belangrijke rol als signaalhoorn bij het volk Israël tijdens zijn tocht door de woestijn, beschrijft Numeri 10. Korte en lange klanken hadden een verschillende betekenis. In deze video kunt u luisteren naar de diverse klanken die je met een shofar kunt produceren.

In de weken voor Nieuwjaar en Yom Kippoer (Grote Verzoendag) wordt in de synagogen de komst van deze dagen aangekondigd door op de shofar te blazen. Tijdens de beide dagen van Rosh Hashanah wordt in totaal honderd maal op de shofar geblazen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.