Groeten uit Israël: Nieuwjaar vier je met de hele familie

Sunday, September 09, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

De laatste dag van het jaar is begonnen. Vanavond ontvangen we tijdens het feestdiner het nieuwe Joodse jaar. We zijn het weekeinde hard bezig geweest, zodat we vandaag eigenlijk alleen nog maar op de gasten hoeven te wachten die met ons het nieuwe jaar komen vieren. Bij ons is het traditie om de feesten elk jaar steeds bij een ander deel van de familie te vieren. Ditmaal zijn wij weer aan de beurt. Het lukt niet altijd om de hele familie bij elkaar te brengen. Mijn zwager viert het ditmaal met zijn schoonouders, zodat vandaag 'slechts' een deel van de familie zal komen. Onze zoon is ditmaal ook weer in het buitenland voor de feestdagen; hij viert ze in het Chabad-huis in het Indische Leh, op een hoogte van 3500 meter.

Onze zoon is niet de enige die de feestdagen gebruikt voor een vakantie in het buitenland. Een heel groot deel van de Israëli's stond de afgelopen dagen in de rij voor de incheckbalies van de luchthaven Ben Goerion, die nieuwe recordcijfers te melden had.

Israëli's willen vliegen. De luchthaven Ben Goerion, zaterdagavond

Dankzij de techniek hebben we echter goed contact met onze zoon en zijn vriendin, zodat we elkaar vanavond zeker een goed nieuw jaar kunnen toewensen, per video. Dat werkte gisteren ook heel goed.

Vaak wordt me gevraagd waarom ik zoveel over het weer schrijf. Deze ochtendcolumn was vroeger het dagelijkse weerbericht. In de loop der tijd is daar de vaste ochtendcolumn uit voortgekomen waarin ik u, beste lezers, begroet voor de nieuwe dag hier bij ons in Israël. Het weer is daar een onderdeel van gebleven. En ditmaal is het zeker interessant om over het weer te spreken.

Gisteren hoorde ik ineens een eigenaardig geluid. Het had al zo lang niet meer geregend dat ik vergeten was hoe dat klinkt. Ik was enthousiast.
In het centrum langs de kust heeft het nog veel harder geregend. In Bnei Brak is zelfs een straat door de watermassa’s weggespoeld, zodat er enkele auto’s in het gat zijn gegleden. Gelukkig heeft niemand schade geleden. Nu schijnt buiten weer de zon. Na de feestdagen zal het dan ook weer wat warmer worden.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Deels bewolkt. In het noorden en het midden van het land kunnen hier en daar regenbuien voorkomen. Lichte temperatuur­daling in de bergen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 25 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 33 graden, aan de Dode Zeer 36 graden, Be'er Sheva 30 graden, Eilat aan de Rode Zee 37 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea staat ongewijzigd op 214,24 meter onder de zeespiegel.

Voor de titelfoto van vandaag heb ik de granaat­appel­boom gekozen. De granaatappel is een vast bestanddeel van het Nieuwjaarsfeest. Samen met de appel, de dadels en veel honing zorgt hij voor een zoet begin van het nieuwe jaar. Overigens moet ik de granaatappel nog klaarmaken, dat wil zeggen de vele kleine pitjes uit de vrucht halen, die vervolgens worden opgegeten. Ze zien er ook prachtig uit, als rode parels. Ieder jaar discussieert men er hier bij ons opnieuw over hoe je de granaatappel het beste kunt opensnijden. Ik doe dat op de traditionele manier en snijd de granaatappel in twee helften, en haal dan de kleine pitjes er met een theelepel of gewoon met de hand uit.

Hier wordt geadviseerd om de granaatappel met een Japans mes te openen. Dat ziet er goed uit.

En nu wens ik u nog een prettige zondag en natuurlijk een vrolijk, goed en succesvol nieuw Joods jaar 5779. Blijft u ons ook in het nieuwe jaar trouw. Het ga u goed.

Shanah tovah, een goed jaar, vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.