Groeten uit Israël: Feestmaaltijd ook voor behoeftigen

Friday, September 07, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Nu is het er, het lange weekeinde, het laatste weekeinde van het jaar, van het Joodse jaar. Zondagavond zullen we met de hele familie het begin van het nieuwe jaar vieren (behalve onze oudste zoon, die het nieuwe jaar in India zal begroeten). Om te zorgen dat we nergens gebrek aan zullen hebben, ben ik vanochtend vroeg eerst nog even naar de supermarkt geweest. Ik was in Jeruzalem op de markt al begonnen met de inkopen voor het feest, maar het was me duidelijk dat er nog veel dingen zouden ontbreken. Zo gaat dat bij ieder feest, steeds weer schiet er ons nog iets te binnen wat we nodig hebben. En omdat het bij vele gezinnen niet veel anders zal zijn, was de supermarkt ook vanochtend vroeg heel vol.

Toen ik met onze jongste zoon van huis vertrok, was het buiten al echt 'herfstachtig'. De hemel was grijs en bedekt met wolken, alsof het elk moment zou kunnen gaan regenen. Maar de temperaturen zijn nog nog steeds vrij hoog. De titelfoto van vandaag komt uit het stadsdeel van Modi’in waar ik woon. Het lukt de zon om ietsje door de wolken heen te komen. Ik zou al blij zijn als het een beetje ging regenen.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt, met voor het jaargetijde iets te lage temperaturen, vooral in de bergen en het binnenland. In het noorden en aan de kust kunnen lichte regenbuien vallen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 27 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 35 graden, aan de Dode Zee 36 graden, Be'er Sheva 31 graden, Eilat aan de Rode Zee 37 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 214,24 meter ronder de zeespiegel.

Voor de feestdagen zijn veel organisaties bezig om ook voor behoeftige mensen een feestmaaltijd mogelijk te maken. Sinds een week lopen er in onze supermarkten jongelui met flyers rond om de klanten te vragen bij hun inkopen ook te denken aan behoeftigen die niet genoeg geld hebben om voor de feestdagen inkopen te doen. Bij de kassa staan dan dozen met de naam van de organisatie. Die heet Latet, wat het Hebreeuwse woord is voor geven. De klant kan dan een product in de doos leggen. Deze giften worden dan ingezameld en aan de behoeftigen uitgedeeld.

Vrijwilligers van Latet maken de dozen met levensmiddelen klaar.

Op de avond van de feestdag zou er niemand alleen thuis moeten zitten. Er zijn veel oudere mensen die alleen zijn. Voor hen is er een campagne van het Ministerie voor Sociale Gelijkheid, dat ook verantwoor­delijk is voor de oudere medeburgers. Dit ministerie bemiddelt tussen oudere mensen en gezinnen die bereid zijn om een oudere medeburger aan de feesttafel uit te nodigen, zodat hij of zij het nieuwjaarsfeest niet alleen hoeft door te brengen. Dat is een prachtig idee. Ik denk dat we niet alleen bij de feestdagen aan de ouderen en behoeftigen moeten denken, maar altijd. Maar met de feestdagen wordt deze noodsituatie nog eens extra duidelijk.

Zo hoop ik dat heel veel mensen op de feestavond samen aan tafel zullen zitten om het nieuwe jaar te begroeten. Ik wens u nu een prettig weekeinde en een gezegende shabbat. Zondag heb ik een vrije dag, maandag kunt u weer nieuws uit Israël verwachten.
Overigens werken we hard aan het nieuwe oktober­nummer van ons blad Israel Today. Het ga u goed.

Shabbat shalom vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.