Israël sterk betrokken in toenemende Syrische oorlog

Thursday, September 06, 2018 |  Yochanan Visser
De Syrische burgeroorlog verandert langzaam in een regionaal conflict, dat de potentie heeft om een wereldoorlog te worden. Israël is er intensief bij betrokken.

Zoals we op 23 augustus hebben bericht, werken Israël en de Verenigde Staten nu samen om de groeiende Iraanse dreiging in te dammen en te voorkomen dat Iran zich verder in Syrië verschanst.
Dit was het resultaat van overleg tussen premier Benyamin Netanyahu en de nationale veiligheids­adviseur van president Trump, John Bolton, die eind augustus een driedaags bezoek bracht aan Israël.

De Iraniërs zijn in toenemende mate de dominante speler in Syrië geworden en beheersen een groot deel van de Syrisch-Iraakse grens en de Syrisch-Libanese grens.
Tegelijkertijd heeft Iran het Syrische leger in een andere bondgenoot veranderd, bouwt het nieuwe bases en raketfabrieken in het land, en levert het nu ook ballistische raketten aan zijn Iraakse bondgenoot; de Hash al-Sha'abi koepel­organisatie van hoofdzakelijk Sjiitische milities.
Daarnaast levert Iran grote hoeveelheden wapens aan zijn Libanese bondgenoot Hezbollah en is het er op betrapt, hiervoor passagiers­vliegtuigen te gebruiken.

In het geval dat de raketten die aan Hashd al-Sha'abi worden geleverd opgesteld worden in West-Irak, zullen zij Tel Aviv kunnen treffen. Dit was de reden waarom minister van Defensie Avigdor Liberman, evenals de commandant van het Noordelijk front van de IDF, maandag sterke waarschuwingen uitte aan het adres van Iran.
‘Wij houden zeker alles in de gaten wat er in Syrië gebeurt en wat de Iraanse dreigingen betreft, beperken wij ons niet alleen tot het Syrische grondgebied. Dit moet ook duidelijk zijn,’ zei Liberman tijdens een nationale veiligheidsconferentie in Israël.
Gevraagd of dit mogelijk militaire actie tegen de bondgenoten van Iran in Irak omvat, antwoordde Liberman: ‘Ik zeg dat we elke Iraanse dreiging zullen bestrijden, en het maakt niet uit waar die dreiging vandaan komt. (…) Israël heeft volledige vrijheid. Wij houden vast aan deze vrijheid van handelen.’

Een woordvoerder van de door de Verenigde Staten geleide coalitie in Irak bevestigde later dat Israël al luchtaanvallen heeft uitgevoerd op de Iraakse militie Kata’ib Hezbollah, die ook in Syrië opereert.
De Iraakse militie werd de afgelopen maanden in Syrië tweemaal getroffen door IAF-gevechtsvliegtuigen. Eén van de Israëlische bombardementen vond plaats op de Iraaks-Syrische grens in de buurt van de stad al-Bukamal, waarbij 52 mensen (waaronder Iraniërs) werden gedood.
Het Iraakse raketprogramma, waaronder de lokale productie van raketten door Hashd al-Sha'abi, staat onder toezicht van Qassem Soleimani, de sluwe commandant van de Quds Strijdmacht van de Iraanse Revolutionaire Garde.

Hezbollah
Tijdens dezelfde Israëlische nationale veiligheids­conferentie heeft de commandant van het IDF Noordelijk Front, Maj. Gen. Yoel Strick, een duidelijke bedreiging geuit tegen Iran en zijn Libanese bondgenoot Hezbollah.
‘(Hezbollah) zal de kracht van onze arm voelen. Ik hoop niet dat er nog een oorlog zal komen, maar als dat wel het geval is, zal het niet weer een Tweede Libanonoorlog zijn, maar de laatste noordelijke oorlog,’ vertelde Strick aan de aanwezigen op de conferentie.
De IDF-commandant benadrukte dat de gevechts­capaciteiten van het Israëlische leger ten opzichte van Hezbollah ‘dramatisch verbeterd’ zijn sinds de Tweede Libanonoorlog van 2006. ‘Als zij (Hezbollah en Iran) wisten wat wij over hen weten, zouden zij niet zo zelfverzekerd spreken,’ zei Strick.

Israël voert voortdurend verkenningsmissies uit in het Libanese luchtruim, zo berichtten Iraanse en Libanese media op dinsdag. IRNA, het door de staat gecontro­leerde Iraanse persbureau, rapporteerde dat het ‘zionistische regime’ alleen al in augustus 134 van die missies uitvoerde.

Iraanse doelen in Syrië
Verwijzend naar het massale IAF-bombardement van Iraanse doelen in Syrië op 10 mei zei de leider van het IDF Noordelijk Front dat de Iraniërs – en Qassem Soleimani in het bijzonder – een les hadden geleerd over het bedreigen van Israël. ‘Qassem Soleimani begreep het gat tussen bedreigingen en mogelijkheden. Ik ben blij dat wij hem bij die mogelijkheden vandaan houden,’ beweerde Strick.

Dinsdag gaf de IDF een vertrouwelijk rapport vrij over de algemene Israëlische veiligheids­situatie. Uit het rapport bleek dat het Israëlische leger en de luchtmacht in de afgelopen achttien maanden tweehonderd aanvallen hebben uitgevoerd op aan Iran gerelateerde doelen in Syrië.
De onthulling over de Israëlische betrokkenheid in Syrië werd gevolgd door mediaverslagen over nieuwe IAF-aanvallen tegen Iraanse doelen in Syrië. De Israëlische luchtmacht bombardeerde een Iraanse basis in de buurt van Damascus en viel dinsdagavond een raketfabriek aan nabij Masyaf in Noordwest-Syrië. Deze raketfabriek leek op de militaire basis van Parchin in Iran.

Aanval op Idlib
Tegelijkertijd bereiden Rusland en de Verenigde Staten zich voor op een confrontatie over een dreigend offensief door de pro-Assad coalitie tegen een honderdduizend man sterke macht van de door Turkije gesteunde soennitische islamitische rebellen in de provincie Idlib in het noorden van Syrië.
De Amerikaanse president Donald Trump waarschuwde de Iraniërs en Russen om geen ‘ernstige fout’ te maken door ‘roekeloos’ het laatste grote islamitische rebellen­knooppunt in Syrië aan te vallen. Hij heeft zijn militairen al opgedragen zich voor te bereiden op een massale reactie wanneer de pro-Assad coalitie het lang verwachte offensief in Idlib lanceert.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten heeft een Amerikaans konvooi (honderdvijftig voertuigen sterk) gespot dat van Irak het noordoosten van Syrië binnenkwam en op weg was naar de Koerdische autonome regio op de oostelijke oever van de rivier de Eufraat.
De Verenigde Staten bouwen ook een zeemacht op in de Perzische Golf, die de massale raketaanvallen zou kunnen herhalen die vorig jaar op Syrische doelen zijn uitgevoerd.

De Russen lijken echter niet al te zeer onder de indruk te zijn van Trumps dreige­menten en oorlogs­voorbe­reidingen. De Russische president Vladimir Poetin heeft opdracht gegeven tot de inzet van een kleine zeemacht in de Middellandse Zee tegenover de Syrische kustlijn; deze zeemacht begon dinsdag aan een grote oefening.

Ook begonnen de Russische gevechtsvliegtuigen posities van rebellen in Idlib te bombarderen. De woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, verwierp Trumps bedreigingen en waarschuwde dat militaire actie van de Verenigde Staten tegen Assads strijdkrachten ‘zeer gevaarlijk, negatief potentieel voor de gehele situatie in Syrië’ zou hebben.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.