Waarom Palestijnse vluchtelingen niet zoals alle andere behandelen?

Thursday, September 06, 2018 |  Redactie Israel Today
Het eenvoudige antwoord op die vraag is, dat als Palestijnse vluchtelingen aan dezelfde criteria zouden moeten voldoen als vluchtelingen uit een andere plaats op aarde, zij niet langer een dringende kwestie zouden zijn, en dat een van de belangrijkste instrumenten om Israël te verslaan bijna irrelevant zou worden.

De meeste Israëli's zijn ervan overtuigd dat juist daarom de Verenigde Naties, via UNRWA, het speciale agentschap voor Palestijnse vluchtelingen, een unieke erfelijke vluchtelingenstatus hebben ingesteld voor die Arabieren die tijdens de Israëlisch-Arabische oorlog van 1948 hun huizen zijn ontvlucht.

Om die reden heeft premier Benjamin Netanyahu eerder dit jaar openlijk opgeroepen om het mandaat van de UNRWA te laten overnemen door de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR), die verantwoordelijk is voor alle vluchtelingen, behalve voor de Palestijnen. Het is ook de reden waarom hij bij de Amerikaanse president Donald Trump heeft gelobbyd om een einde te maken aan de Amerikaanse financiële steun aan UNRWA, wat Trump deze week nog deed.

Een voormalig juridisch adviseur van de UNRWA, geciteerd door The Times of Israel, merkte op dat als de standaard criteria voor vluchtelingen van de UNHCR worden toegepast op de Palestijnen, er nu iets meer dan een half miljoen Palestijnse vluchtelingen zouden zijn. Dat is heel veel minder dan de 5 miljoen Palestijnse vluchtelingen, die UNRWA momenteel heeft geregistreerd onder haar speciale regels.

In de meeste gevallen wordt de vluchtelingenstatus helemaal niet doorgegeven aan nakomelingen, vooral wanneer de oorspronkelijke vluchtelingen zich met succes hebben hervestigd en een alternatieve nationale of verblijfsstatus hebben verkregen. Onder de meest strikte toepassing van de UNHCR-criteria zouden er slechts enkele tienduizenden Palestijnse vluchtelingen zijn, gezien het feit dat het merendeel van die generatie inmiddels is overleden en de overgrote meerderheid van hun nakomelingen een status heeft in de Palestijnse Autoriteit, Jordanië, Syrië en Libanon.

De realiteit is, dat de Palestijnse vluchtelingenkwestie in feite een non-issue zou moeten zijn. In plaats daarvan is het omgevormd tot een van de belangrijkste hinderpalen voor vrede.
Kan Trump de situatie eindelijk rechtzetten?

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.