Israëli's een tevreden volk; Likoed blijft de grootste partij

Thursday, September 06, 2018 |  Redactie Israel Today
'De mensen merken dat het land op een stijgende lijn zit, dat het goed is om hier te wonen - daarom is ongeveer 90% van de burgers tevreden om hier te wonen,' zei premier Benjamin Netanyahu tijdens de kabinetsvergadering op woensdag.

Afbeelding: De kabinetsvergadering van woensdag (Foto: Hadas Parush/Flash90)

Aan het begin van de kabinetsvergadering sprak Netanyahu over de Iraanse strijdkrachten in Syrië en zei dat Israël vastbesloten was om Iran en zijn bondgenoten te beletten militaire bases in Syrië te bouwen.
'Wij werken deze pogingen resoluut tegen, maar ook tegen pogingen om precisiewapens te produceren in alle gebieden, of het nu dichtbij of ver weg is. Dit zal ons in staat stellen om op te komen voor de veiligheid van Israël', aldus Netanyahu.

Tevreden burgers
Vervolgens verwees hij naar onlangs gepubliceerde statistieken van het Centraal Bureau voor de Statistiek: 'Er zijn veel statistieken die de Israëlische burgers tevreden stellen - stijgend bruto binnenlands product, dalende werkloosheid, kredietwaardigheid op zijn hoogtepunt, dalende ongelijkheidsindex. Maar ik ben bijzonder tevreden over een index, en ik ben er zeker van dat ook de kabinetsministers een speciale tevredenheid hebben.

'We ontvingen belangrijk en gelukkig nieuws dat 89% van de Israëlische burgers, bijna 90%, tevreden of zeer tevreden is met hun leven. Dit is goed nieuws, en het is een gevolg van de wetenschap dat het voor Israëlische burgers goed is om in Israël te wonen'.

'Israël is een opkomende wereldmacht, zijn economie groeit en bloeit, onze buitenlandse betrekkingen bloeien, de infrastructuur wordt opgebouwd, het leven in Israël is goed op alle gebieden, het toerisme is op zijn hoogtepunt. De mensen hebben gewoon het gevoel dat het land op weg is naar boven, dat het goed is om in Israël te wonen - en daarom zegt ongeveer 90 procent van de burgers van het land dat ze tevreden of zeer tevreden zijn met het leven hier. Dat maakt ons, tijdelijk, tevreden'.

'We zijn er niet tevreden mee, we willen onszelf voortdurend verbeteren en het nog beter maken. We hebben ook nog eens 11 procent die we moeten bereiken. Daarom wil ik alle burgers van Israël een goed en zoet nieuw jaar toewensen, en dat het volgende jaar net als het vorige succesvol zal zijn. Een goed jaar voor u,' voegde hij eraan toe.

Enquête Knesset-verkiezingen
Naast deze statistieken werden ook de resultaten van een enquête in opdracht van het People-programma van de Israëlische zender Channel 12 gepubliceerd. Als er vandaag verkiezingen zouden worden gehouden voor de 120 Knesset-zetels, is dit het resultaat:

♦ De grootste partij blijft Likoed, onder leiding van Netanyahu, 36 zetels (nu 30).
♦ Tweede wordt Yesh Atid van Yair Lapid met 18 zetels (nu 11).
Drie partijen delen de derde plaats:
♦ Zionistische Unie (Arbeidspartij + Hatnua), met Avi Gabbay, 11 zetels (nu 24)
♦ Het Joodse Huis onder leiding van Naftali Bennett, 11 zetels (nu 8)
♦ De Gezamenlijke Arabische Lijst onder leiding van Ayman Odeh, 11 zetels (nu 13)

♦ De orthodoxe partij Verenigd Torah Jodendom zou 7 zetels krijgen (nu 6),
♦ Koelanoe van minister van Financiën Moshe Kachlon zou 6 zetels krijgen (nu 10),
♦ Yisra'el Betenoe van minister van Defensie Avigdor Liberman zou 6 zetels krijgen (nu 6),
♦ De ultra-linkse partij Meretz zou 5 zetels krijgen (nu 5),
♦ De nieuwe partij van Orly Levy-Abekasis zou 5 zetels krijgen,
♦ De orthodoxe partij Shas, geleid door Aryeh Deri, zou met 4 zetels net boven de kiesdrempel blijven (nu 7).
De verkiezingen staan pas voor de herfst van 2019 op het programma, hoewel analisten er rekening mee houden dat Netanyahu eerder verkiezingen uitschrijft.

Verder werd gevraagd wie zijn plaats zou moeten innemen in geval van het aftreden van Netanyahu als voorzitter van de Likoedpartij.
Minister van Justitie Ayelet Shaked haalde 12 procent van de stemmen, minister van Cultuur Miri Regev 10 procent.
Minister van Financiën en voorzitter van de Koelanoe-partij Moshe Kahlon kreeg slechts 6 procent van de stemmen bij de vraag wie Benjamin Netanyahu als premier kon vervangen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.