Paraguay verplaatst ambassade terug naar Tel Aviv

Thursday, September 06, 2018 |  Redactie Israel Today
De betrekkingen tussen Israël en Paraguay hebben gisteren een terugslag ondervonden, nadat de nieuwe president van het Zuid-Amerikaanse land opdracht gaf de ambassade terug te verplaatsen naar Tel Aviv.

Afbeelding: Premier Netanyahu en de toenmalige Paraguayaanse president Cartes bij de openingsceremonie van de ambassade in Jeruzalem (Archieffoto: Amos Ben Gershom/GPO).

Nog maar drie maanden geleden konden de betrekkingen tussen Israël en Paraguay niet beter zijn, toen de aan het eind staande president van Paraguay, Horacio Cartes, kort voor het einde van zijn ambtsperiode, als derde land zijn ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem verhuisde. Het land werd door premier Benjamin Netanyahu beschreven als een 'schitterende vriend van Israël'.

Maar dat lijkt nu voorbij te zijn. De nieuwe president van Paraguay, Mario Abdo, heeft nu de verplaatsing van de ambassade ingetrokken en de heropening van de ambassade in Tel Aviv bevolen. De minister van Buitenlandse Zaken van Paraguay, Louis Alberto Castiglioni, verklaarde het besluit: 'Paraguay wil zijn rol spelen in het intensiveren van de diplomatieke inspanningen voor een rechtvaardige en duurzame vrede in het Midden-Oosten'.

De Israëlische reactie liet niet lang op zich wachten. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Israëlische ambassadeur in Paraguay naar Jeruzalem geroepen voor overleg. Slechts een paar minuten later publiceerde het bureau van de Israëlische premier een veel scherper bericht, dat Netanyahu het ministerie van Buitenlandse Zaken de opdracht had gegeven om de ambassade in Paraguay te sluiten.

Gisteren waren er berichten dat het de Palestijnen waren die er bij Paraguay op hebben aangedrongen om de ambassade terug te verplaatsen naar Tel Aviv. In Israël menen sommigen dat Paraguay ook investeringen door Arabische landen is beloofd om de ambassade terug te verplaatsen, zoals de krant a href=https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5342261,00.html>Yediot Achronot vandaag meldt.

Voor Israël is de beslissing van Paraguay een klap in het gezicht, ook al was het niet zo verrassend als het leek. Na de verkiezing van de nieuwe president van Paraguay vreesde Israël voor een dergelijke stap. De vertrekkende president Cartes had een voorwaarde verbonden aan de overbrenging van de ambassade naar Jeruzalem: Binnen de komende zes maanden zou definitief worden besloten of de ambassade in Jeruzalem zou blijven of niet. Want Cartes wist dat hij binnenkort niet meer in functie zou zijn. Maar voor Netanyahu was de verhuizing van de ambassade in mei erg belangrijk. Hij hoopte dat andere landen zouden volgen. Maar dat is nog niet gebeurd.
De critici van Israël en de BDS-organisaties hebben nu weer een een reden om te vieren.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.