Groeten uit Israël: Wat eten we op Rosh Hashanah?

Thursday, September 06, 2018 |  Dov Eilon

De eerste week na de zomervakantie gaat zijn einde alweer tegemoet. Nu schakelt het hele land over op de 'feestmodus'. De supermarkten worden druk bezocht en ook de Machane Jehoeda markt was vanochtend vroeg al heel vol. Per slot van rekening moet men zich voorbereiden op het lange weekeinde. Want meteen na het weekeinde begint het nieuwe jaar. Zondag hebben we nog een paar uur om de laatste zaken te regelen en inkopen te doen, en dan volgen er twee feestdagen.

Thuis zijn we het er nog niet helemaal over eens wat er zondagavond op het feestmenu moet komen te staan. Hoe dan ook, zeker is dat het erg lekker en veelsoortig zal zijn. Appels en honing hebben we al gehaald, het nieuwe jaar moet immers zoet beginnen. Vandaag en morgen zullen we dan de ingrediënten voor het feestmaal halen.

En ook granaatappels mogen natuurlijk niet op het feestmaal ontbreken. (Foto: Nati Shohat/Flash90)

Ook de school houdt nu eerst weer een pauze, onze zoon kan zich op vier vrije dagen verheugen. En deze korte vakantie is ook de reden dat het op de luchthaven Ben Goerion vandaag bijzonder druk zal zijn; er wordt een nieuw record verwacht. Want in plaats van thuis in de keuken te staan en het feestmaal te bereiden, vliegen veel Israëli's liever voor de feestdagen naar het buitenland. Overigens zijn de prijzen tijdens de feestdagen niet zo gunstig. Ik vlieg zelf liever buiten de feestdagen, wanneer de tickets extra goedkoop zijn, zoals bijvoorbeeld eind oktober, begin november, wanneer je al voor rond de 40 euro een ticket naar Duitsland kunt krijgen.

En er is ook nog een ander mogelijkheid om je te drukken voor het klaarmaken van een feestmaal. Veel restaurants en ook hotels bieden op de avond van de feestdag een feestmenu aan. Natuurlijk is dat ook niet bepaald goedkoop. De prijzen voor een compleet feestmenu beginnen bij zo’n 400 à 500 shekel (100 à 130 euro), en in hotels kan de prijs ook al gauw tweemaal zo hoog zijn. Maar je bespaart je de inkopen en het werk. Wij vieren het nieuwe jaar bij ons thuis, met de uitgebreide familie, zoals we dat altijd al doen. En onze oudste zoon begroet het nieuwe jaar in India, in het Chabad-huis in Leh, aan de rand van het Himalaya gebergte.

Het is altijd heel prettig om niet altijd alleen maar over de problemen hier bij ons te praten. Je hebt immers ook het heel normale leven hier. En juist met de feestdagen is dit leven heel intensief. Op die dagen staat de familie op de voorgrond. Het is de gelegenheid om elkaar te bezoeken en samen aan de feesttafel te zitten. Deze tijd van de Hoge Feesten in de maand Tishri is een van de mooiste tijden, vind ik.

Zo viert men Rosh Hashanah, het Joodse nieuwjaar

En nu nog iets over het weer. De temperaturen zijn nog wat gedaald. Hier in Jeruzalem was een licht koel briesje te voelen. En op shabbat zou het in het noorden en in het midden van het land zelfs wat regenen. Dat zou prachtig zijn.
En dan is hier het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt tot helder, met een verdere daling van de temperaturen, vooral in de bergen en in het binnenland. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, aan de Dode Zee 37 graden, Be'er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd en staat op 214,24 meter onder de zeespiegel.

En nu wens ik u een prettige en zinvolle donderdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.