Jeruzalems burgemeester wil UNRWA weg uit de stad

Wednesday, September 05, 2018 |  Redactie Israel Today
De burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat, heeft zijn voornemen herhaald om UNRWA uit Jeruzalem te verwijderen. De taken van de organisatie worden daarna overgenomen door de stad.

Afbeelding: Jeruzalem burgemeester Nir Barkat tijdens een toespraak op de conferentie van de Israëlische journalistenvereniging (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Op zijn Twitter-account schreef Barkat: 'Ik zal de UNRWA uit Jeruzalem verwijderen en haar falende diensten vervangen door de diensten van de stad. Waar de stad ook actief is, is het Arabische publiek tevredener en minder agressief. De verwijdering van de UNRWA uit Jeruzalem zal de onrust en het terrorisme verminderen en eenheid en soevereiniteit bevorderen.'

Sinds 1965 is UNRWA verantwoordelijk voor ongeveer 30.000 inwoners van het sinds 1965 bestaande vluchtelingenkamp Shoafat, gelegen naar de overwegend Arabische wijk Shoafat in oost Jeruzalem, en voorziet hen van gemeentelijke diensten, onderwijs en sociale zorg.

Het 'vluchtelingenkamp' Shoafat in Jeruzalem. (Foto: Wikipedia)

Barkat zei dat hij het stadsbestuur opdracht heeft gegeven om een werkplan op te stellen voor de verwijdering van de UNRWA uit Jeruzalem, dat aan de premier zal worden voorgelegd. In plaats van de Arabische bevolking in Oost-Jeruzalem te integreren, heeft deze organisatie alleen maar bijgedragen aan de verslechtering van de relatie van de inwoners tot de Staat Israël.

De premier van de Palestijnse Autoriteit, Rami Hamdallah, heeft gisteren het plan van de burgemeester van Jeruzalem veroordeeld. Tijdens een kabinetsvergadering in Ramallah zei hij dat de uitspraken van Barkat een minachting zijn voor de internationale gemeenschap, internationale instellingen en het internationaal recht. Het plan van de burgemeester van Jeruzalem zou de 'Palestijnse vluchtelingen' en hun rechten op grond van het internationale recht opzettelijk schaden. Dit zou het resultaat zijn van de steun van de Verenigde Staten aan Israël, dat werd aangemoedigd om zijn 'agressie' tegen het 'hulpeloze' Palestijnse volk voort te zetten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.