Groeten uit Israël: Na diensttijd vijf weken naar India

Wednesday, September 05, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Nog maar vier dagen, en dan vieren we ’s avonds Rosh haShanah, het begin van het nieuwe jaar. Haast niet te geloven dat het alweer zover is. Dat betekent ook dat over vier dagen de gegroeide familie bij ons aan de feestdis zal zitten, om samen met ons het feestmaal te nuttigen. En dat betekent dan weer dat het de hoogste tijd is om de inkopen daarvoor te doen, want anders wordt het niets met het feestmaal! Helaas schuif ik dergelijke 'missies' altijd graag voor me uit. Mijn innerlijk weigert aan dat inkoopfestival mee te doen. 'Nee, mij krijgen jullie niet om, beste supermarkten, jullie ‘aanbiedingen’ en ‘unieke gelegenheden’ interesseren me niet; ik koop wanneer, waar en wat ik wil,' denk ik dan. Maar uiteindelijk is het dan zo ver, mijn mobieltje vult zich met eindeloze boodschappenlijsten.

En wee mij als ik vergeet de gefillte fisch mee te brengen. Zonder die is er geen feest, althans zo is dat altijd met Pesach en Nieuwjaar. Vanochtend vroeg werd er op de radio zelfs gesproken waar de beste vis voor dit traditionele gerecht uit de Joodse keuken in Oost-Europa verkrijgbaar is. Ik koop de gefillte fisch altijd in glas. Niet iedereen houdt ervan, maar mij smaakt het, hoewel we anders meestal gerechten uit de sefardische keuken klaarmaken. Dat komt door de Syrisch-Egyptische achtergrond van mijn vrouw. Geloof me, dat is de moeite waard. Vanaf vandaag wordt er dus eindelijk ingekocht, ik geef me gewonnen.

En hier is het weer voor vandaag in Israël, al herinnert het weer ons er nog helemaal niet aan dat binnenkort de feestdagen beginnen; het is nog veel te warm.
Gedeeltelijk bewolkt tot helder, met een lichte teruggang van de temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 32 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 30 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 39 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Be'er Sheva 35 graden, Eilat aan de Rode Zee 41 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een centimeter verder gezakt en staat nu op 214,24 meter onder de zeespiegel.

Mijn oudste zoon en zijn vriendin heb ik vanochtend vroeg om zes uur naar het vliegveld gereden. Zoals het hoort voor iemand die net uit militaire dienst is gekomen, vliegt hij vandaag voor vijf weken naar India. We wisten dat deze dag zou komen. Bijna alle Israëli's maken na hun militaire dienst een grote reis, meestal naar het Verre Oosten. En India is daarbij een van de favorieten. Ik heb wat gespiekt en las dat in het jaar 2014 er 55.000 Israëli's in India waren, een enorm aantal. Israëli's in India voelen zich nooit alleen. Mijn zoon heeft zich aangemeld voor een whatsapp-groep waar alleen Israëli's komen die momenteel in India zitten. Ze geven elkaar tips en bieden zo nodig hulp. Dat is vooral voor ons als ouders heel geruststellend. Ouders maken zich nu eenmaal zorgen over hun kinderen, ongeacht hun leeftijd.

'Goede vlucht', vanmorgen vroeg op de luchthaven Ben Goerion

Gisteren vertelde de vriendin van onze zoon dat haar vriendin, die momenteel net in India zit, haar en onze zoon bij het Chabadhuis in Leh, in de noordpunt van India, heeft aangemeld voor de deelname aan het feestmaal voor het Joodse Nieuwjaar. (Zie de Facebookpagina van het Chabadhuis in Leh.) Ik houd van die mensen van Chabad. Ze bieden Joden bijna overal ter wereld een thuis. Ik vind het mooi dat onze zoon ondanks de reis niet het Nieuwjaarsfeest hoeft te missen. Zou daar ook 'gefillte fisch' worden geserveerd?

Israëli's in het Chabadhuis in Leh, in het noorden van India, op circa 3500 meter hoogte. Daar zullen mijn zoon en zijn vriendin morgen aankomen.

Vanaf nu zal ik wel steeds op een bericht van onze zoon wachten. Zojuist is het vliegtuig van El Al opgestegen. Daar de El Al niet over Saoedi-Arabië mag vliegen, zal de vlucht circa 8 uur duren, terwijl de Indische luchtvaart­maatschappij dat nu in 5 uur haalt. Maar ik geef de voorkeur aan El Al

En nu wens ik u een prettige en rustige woensdag. Het ga u goed!

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.