'Relatie Israël en Arabieren verbeterd door Iraanse crisis'

Tuesday, September 04, 2018 |  Redactie Israel Today
De Amerikaanse oud-president Barack Obama werd in Israël fel bekritiseerd vanwege zijn aanpak van de nucleaire crisis in Iran, en in het bijzonder vanwege de voorwaarden van de overeenkomst die hij uiteindelijk met de Islamitische Republiek heeft gesloten.

Afbeelding: President Obama sprekend bij de begrafenis van de voormalige Israëlische president Shimon Peres in september 2016. (Foto:Amos Ben Gershom/GPO)

Dat akkoord was een belangrijk aandachtspunt bij de presidentsverkiezingen van 2016 in de VS, waarbij de huidige president Donald Trump beloofde Amerika eruit terug te trekken, wat hij in mei van dit jaar deed.

Tegelijkertijd suggereert premier Benjamin Netanyahu dat de Israëliërs misschien ook dankbaar moeten zijn voor de blunder van Obama. De Iraanse nucleaire overeenkomst heeft Israël ongetwijfeld kwetsbaar gemaakt, maar heeft ook de betrekkingen tussen de Joodse Staat en zijn Arabische buren verbeterd.

'Het was in alle opzichten een slechte overeenkomst op één ding na - het bracht ons dichter bij de Arabische wereld op een schaal die we niet eerder kenden, en een van onze doelen is dat het doorgaat,' vertelde Netanyahu zondag tijdens een Rosh Hashanah (Joods Nieuwjaar) bijeenkomst op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem.

'Er is een geleidelijke normalisering met de belangrijkste landen in de Arabische wereld,' vervolgde Netanyahu, verwijzend naar de talrijke gemelde clandestiene ontmoetingen tussen belangrijke Israëlische en Arabische leiders in de afgelopen jaren.
De meeste naburige Arabische staten zijn soennitische moslims en ze vrezen kernwapens in de handen van het sjiitische Iran.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.