Boten Gazavloot worden geveild voor slachtoffers

Tuesday, September 04, 2018 |  Redactie Israel Today
Anderhalve maand geleden heeft de Israëlische marine vier boten voor de kust van de Gazastrook tegengehouden bij een poging de zeeblokkade te doorbreken, georganiseerd door de groep 'Breaking the Siege'.

In bovenstaande video ziet u een verslag van Al Jazeera over de inbeslagname van de boot Karstein, die nu zal worden geveild.
De boten werden naar de haven van Ashdod gesleept en door de marine in beslag genomen. Nu worden de boten op een openbare veiling verkocht en gaat de opbrengst naar twee families van terreurslachtoffers.

Dit werd beslist door een rechtbank, zoals vermeld in de krant Yediot Achronot. Reeds in juli heeft de Israëlische marine de rechtbank verteld dat schepen die de Gazastrook bereiken, automatisch eigendom van Hamas zouden worden en vervolgens door de marine in beslag zouden worden genomen. De rechtbank stond vervolgens toe dat de in beslag genomen schepen werden verkocht om twee families te compenseren die familieleden verloren bij de terreuraanslagen van Hamas (zie artikel).

De familie Gavish verloor het echtpaar David en Rachel Gavish samen met hun zoon Avraham en de vader van Rachel, Itzhak Kanar, tijdens een terroristische aanslag in 2002. Een terrorist was het huis van de familie op Pesach avond binnengedrongen en opende het vuur op de familie.

De familie Weinstein verloor hun zoon Adam tijdens een aanslag in het voetgangersgebied in Jeruzalem in 2001, en in beide gevallen erkende het hof het verband tussen de terroristen en de Hamas-organisatie en beval hen een schadevergoeding van miljoenen te betalen.

De schepen van de vloot die op 29 juli in beslag zijn genomen, moeten nu worden geveild. De opbrengst van de twee te koop aangeboden schepen staat niet in verhouding tot het bedrag dat Hamas aan de families moet betalen, er worden slechts enkele duizenden shekels per familielid verwacht, maar de families vinden de beslissing van de rechtbank belangrijk.

'Dit is ver van de miljoenen waartoe het hof voor ons heeft beslist,' zei een familielid. 'Het is een begin. Vanaf nu zal de wereld weten dat de ondraaglijke misdaden van Hamas een prijs hebben.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.