Groeten uit Israël: Geen probleem met Arabieren

Tuesday, September 04, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Bij ons is de dagelijkse sleur weer terug. Onze jongste zoon, de enige die nog thuis is, is al snel weer aan het dagelijks naar school gaan gewend. En het is ook helemaal niet zo erg om weer naar school te gaan. Zo ontmoet je na deze lange vakantie eindelijk ook je schoolkameraden weer. Je moet alleen maar wat vroeger opstaan, en je op het volgende proefwerk voorbereiden. Ook is het helemaal niet zo erg om weer in het dagelijks leven te komen.

Daarbij komt de gedachte in me op dat wij in ons dagelijks leven erg weinig bezig zijn met de situatie van Israël met betrekking tot de problemen met de Arabieren en de bedreiging aan de grenzen. Ons dagelijkse leven is eigenlijk nauwelijks anders dan elders. Er wordt naar school gegaan, gewerkt. De mensen gaan boodschappen doen, ontmoeten vrienden. In de avond gaat men graag uit, naar de bioscoop of soms ook naar het theater. De kinderen gaan ’s middags naar sport – vooral judo is geliefd – of naar andere activiteiten, het aanbod is heel breed. Men ontmoet vrienden. Het is een heel normaal leven, en meer hebben we eigenlijk ook niet nodig. Natuurlijk negeren we onze problemen niet. Daarbij moet ik ook denken aan onze medeburgers aan de grens met de Gazastrook, die maandenlang geen normaal dagelijks leven hebben gekend.

Niets bijzonders, moslims brengen hun rustdag door aan het strand van Tel Aviv (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Maar door de dagelijkse nieuwsberichten, vooral de berichtgeving over Israël in het buitenland, zou de indruk kunnen ontstaan dat we ons hier maar met één onderwerp bezighouden, dat alles alleen maar over politiek en het 'Palestijnse probleem' gaat, of dat hier alleen maar met stenen wordt gegooid. Maar zo is het zeker niet. Toen ik gisteravond naar mijn auto liep, zag ik Joden en Arabieren in de Jaffastraat wandelen, naast elkaar en met elkaar, ook al zullen sommige critici het moeilijk vinden dit te geloven. Voor de parkeergarage zag ik een jonge Joodse vrouw haar Arabische collega omarmen. Zij werken bij de klantenservice van een groot bedrijf voor mobiele telefonie.

Ook de video van de dag van gisteren toonde hoe Joden en Arabieren samen in een supermarkt inkopen doen en werken. Het is eigenlijk wel jammer dat we speciaal op zoiets moeten wijzen, want hier bij ons is dat helemaal niets bijzonders. Niemand verbaast zich als Arabieren en Joden samen inkopen doen of in een restaurant zitten. Wij denken ook niet voortdurend aan het probleem waarover de hele wereld zich het hoofd schijnt te breken. Uiteraard wil ik daarmee niet zeggen dat er hier geen probleem is; dat is er wel, en ooit zal er een oplossing gevonden moeten worden. Maar dit probleem zit alleen niet continu in ons hoofd. We willen gewoon alleen maar heel normaal leven. En wie door de straten van Jeruzalem loopt, zal erkennen dat dit ook mogelijk is. Ik ga zelfs zover om te zeggen dat we geen probleem hebben met Arabieren; we hebben een probleem met terroristen.

En dan nu het weer. De afgelopen dagen is het duidelijk weer warmer geworden. De zomer is nog bij ons, met volle kracht. Ik ben al begonnen naar regen te verlangen. Dat zou een mooi nieuwjaarscadeau zijn. Maar dan begint het ditmaal wellicht iets vroeg.
En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt. De temperaturen blijven vooral in de bergen en in het binnenland voor het jaargetijde bovengemiddeld hoog. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 33 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 39 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Be'er Sheva 36 graden, Eilat aan de Rode Zee 41 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea een centimeter verder gedaald en staat nu op 214,23 meter onder de zeespiegel.

En nu wens ik u een prettige en rustige dinsdag. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem,
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.