Abbas voor, Jordanië tegen een Palestijns-Jordaanse confederatie

Monday, September 03, 2018 |  Redactie Israel Today
Een Amerikaanse onderhandelings­delegatie heeft een vredesplan voorgesteld dat gebaseerd is op een confederatie met het Hashemitisch Koninkrijk Jordanië, vertelde de Palestijnse leider Machmoud Abbas zondag in Ramallah tijdens een ontmoeting met de linkse vredesorganisatie Peace Now en Israëlische Knessetleden.

Afbeelding: De Palestijnse leider Abbas ontmoet Israëlische vredesactivisten en politici (foto: kantoor van Machmoud Abbas)

Het plan zou zijn voorgesteld door twee Amerikaanse adviseurs voor het Midden-Oosten, Trump's schoonzoon Jared Kushner en Jason Greenblatt. Abbas zou tijdens de bijeenkomst hebben gezegd dat hij de adviseurs heeft gezegd, in te stemmen met het plan voor een confederatie, mits ook Israël daar deel van uitmaakt.

'Ik werd door Kushner en Greenblatt gevraagd of ik met het idee van een confederatie met Jordanië zou instemmen,' zei Abbas. 'Ik antwoordde:'Ja, ik wil een confederatie met Jordanië en Israël', en vroeg of de Israëli's met zo'n voorstel zouden instemmen,' zei de 82-jarige Palestijnse leider.

Abbas zei ook dat hij meent dat de VS een vijandige macht tegen de Palestijnen is en een einde zou maken aan het vredesproces. Zij zouden UNRWA volledig willen vernietigen.

Abbas verklaarde verder dat de dagelijkse veiligheidscoördinatie met de Israëli's zal worden gehandhaafd om al het mogelijke te doen om ervoor te zorgen dat geen Israëli's worden geschaad.

Afbeelding: Vorig jaar had de Jordaanse koning Abdullah II in Ramallah een ontmoeting met de leider van de Palestijnse Autoriteit, Machmoud Abbas. (Foto: Flash90)

Ondergang voor het Jordaanse koningshuis
De Jordaanse regering heeft het plan voor een confederatie zondag verworpen. 'Het idee van een confederatie bespreken met de gebieden van de Westelijke Jordaanoever is niet mogelijk,' vertelde Jumana Ghneimat, woordvoerster van koning Abdullah II, aan de Jordaanse media. Het standpunt van Jordanië over de Palestijnse kwestie is helder en duidelijk - een 'tweestatenoplossing met de oprichting van een Palestijnse Staat binnen de grenzen van 1967'.

Een confederatie tussen Jordanië en de Palestijnse Autoriteit zou eigenlijk tamelijk goed kunnen aansluiten bij de reeds lang bestaande Israëlische voorstellen voor een eenstaatoplossing, waarbij de zogenaamde 'Westbank' (het Bijbelse Judea en Samaria) onder Israëlische veiligheidscontrole blijft, terwijl de Palestijnse Arabieren die daar wonen hun politieke rechten via Jordanië uitoefenen.

Maar een dergelijk plan maakt de Hashemitische heersers in Jordanië, die in hun eigen land een minderheid vormen, doodsbang. Meer dan 60 procent van de huidige Jordaanse bevolking bestaat uit Palestijnse Arabieren. De Hashemieten zijn bedoeïenen die oorspronkelijk uit het gebied van Mekka in Saoedi-Arabië afkomstig zijn en die de heerschappij over het toenmalige Transjordanië van de Britse regering kregen. Toevoeging van de huidige Palestijnse bevolking van de Westelijke Jordaanoever aan die van Jordanië zou zeer waarschijnlijk leiden tot de uiteindelijke ondergang (via verkiezingen of revolutie) van de heersende Hashemitische minderheid.

Zo verwerpt het Hashemitisch Koninkrijk Jordanië, dat van 1948 tot1967 de Westelijke Jordaanoever bezette en annexeerde, vandaag elke directe politieke band met het gebied.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.