Hamas aangeklaagd bij het Internationaal Strafhof

Monday, September 03, 2018 |  Redactie Israel Today
Na vele maanden van vuurvliegers, mortiergranaten en raketbeschietingen zijn gisteravond enkele boeren uit de omgeving van de Gazastrook naar Den Haag gevlogen om een rechtszaak tegen Hamas aan te spannen bij het Internationaal Strafhof.

Afbeelding: Een veld verbrand door een vuurvlieger in Nachal Oz (Foto: Moshe Shai/Flash90)

De rechtszaak, die wordt aangespannen door de organisatie Shurat Hadin, wordt gevoerd namens de boeren en 50.000 andere mensen uit Israël en de hele wereld, die zich willen aansluiten bij de rechtszaak tegen de hoogste leiders van Hamas.

De rechtszaak richt zich op de schendingen van het Statuut van Rome, waaronder het gebruik van kinderen in oorlogen, de uitbuiting van de burgerbevolking als menselijke schilden, aanvallen op de grenzen van Israël en het verbranden van civiele landbouwgrond door vuurvliegers.

Tegelijkertijd wordt in een openbare speciale tentoonstelling, tegenover het gebouw van het Internationaal Strafhof, de schade getoond die de vuurvliegers, mortiergranaten en raketaanvallen hebben aangericht in de Joodse bevolkte gebieden rond de Gazastrook.

Sinds maart 2018 traumatiseren de terroristen uit Gaza de bevolking in de grensgebieden rond de Gazastrook door het oplaten van vuurvliegers en het afschieten van projectielen en raketten op Israëlisch grondgebied. Deze vier maanden hebben zowel het geestelijk welzijn van de Israëli's aangetast als aanzienlijke financiële schade veroorzaakt.

Inmiddels is bijna 4000 hectare land in vlammen opgegaan, waardoor de landbouwopbrengsten in de regio zijn gedecimeerd en het aantal mensen dat lijdt aan posttraumatische stress-stoornis (PTSS) en wordt behandeld enorm is toegenomen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.