Omstreden Filipijnse president op bezoek in Israël

Monday, September 03, 2018 |  Redactie Israel Today
De bezoekende Filipijnse president Rodrigo Duterte werd zondag met gemengde reacties begroet toen hij in Israël landde. De hardliner uit Zuidoost-Azië wordt internationaal veroordeeld omdat hij in zijn land een meedogenloze oorlog voert tegen drugs.

Afbeelding: De Filippijnse president Rodrigo Duterte inspecteert een eregarde in Manilla voor vertrek voor een driedaags bezoek aan Israël. (Foto:Mark R. Cristino/EPA-EFE)

Die oorlog tegen drugs heeft meer dan 5000 mensen het leven gekost op de Filipijnen, waar drugsgebruik een epidemie is geworden en grote delen van het land onder controle staan van drugskartels en criminele organisaties.

Duterte deed ook de wenkbrauwen fronsen toen hij eerder om Barack Obama een 'zoon van een hoer' noemde (een opmerking waarvoor hij zich zondag verontschuldigde in zijn eerste toespraak in Jeruzalem), en door zichzelf te vergelijken met Adolf Hitler.

De Hitler-vergelijking was niet bedoeld als minachting van de Joden of Israël – Duterte had gezegd dat hij graag 3 miljoen drugsdealers zou vermoorden op dezelfde manier als Hitler 6 miljoen Joden doodde - maar gaf toch veel Israëlische functionarissen een onbehaaglijk gevoel over het bezoek van de Filipijnse leider.

Het leek echter premier Benjamin Netanyahu,niet af te schrikken. Hij zou maandag met Duterte lunchen voordat zij het Holocaust-monument Yad Vashem bezoeken.

In Israël hoopt Duterte een belangrijke olieovereenkomst te ondertekenen en wapens van Israëlische makelij te kopen, nadat hij tot op zekere hoogte door andere westerse naties is geboycot.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.