Israëli's blij met Trump's verwerping vluchtelingenstatus

Sunday, September 02, 2018 |  Redactie Israel Today
Uit verschillende onderzoeken en columns van vooraanstaande journalisten is gebleken dat de meeste Israëli's zeer tevreden zijn met de stappen van de Amerikaanse president Donald Trump om het Palestijnse vluchtelingenvraagstuk te delegitimeren.

Amnon Lord, die voor het gratis dagblad Israel Hayom schrijft, prees Tromp voor 'het voortzetten van zijn beleid dat oude concepten doorbreekt en gehecht is aan de waarheid.'
Ben-Dror Yemini, columnist voor Yediot Achronot, de grootste betaalde Israëlische krant, herhaalde het gevoel: 'Na bijna 70 jaar van de grote oplichterij met vluchtelingen is de tijd gekomen voor verandering'.

Trump kondigde vorige week de stopzetting aan van alle Amerikaanse financiering van de UN Relief and Works Agency (UNRWA), die uitsluitend is opgericht om het Palestijnse vluchtelingenvraagstuk aan te pakken, hoewel deze organisatie in haar decennialange bestaan alleen maar heeft bereikt dat het aantal Palestijnse vluchtelingen is toegenomen door de ongekende stap te zetten om deze status erfelijk te maken.

Volgens Trump, de geschiedenisboeken en de statusregels die van toepassing zijn op elke andere vluchtelingen-bevolking, zouden er op dit moment niet meer dan 500.000 echte Palestijnse vluchtelingen zijn.
Zelfs dat aantal irriteert veel Israëliërs, die opmerken dat een vergelijkbaar aantal Joden tussen 1948 en 1972 gedwongen werd om de omringende Arabische naties te ontvluchten, en dat geen van hen ooit door de VN als vluchteling werd erkend, noch een speciaal agentschap werd opgericht om in hun behoeften te voorzien.

Het eindresultaat is dat Trump een vredesovereenkomst wil sluiten en - in tegenstelling tot eerdere Amerikaanse presidenten - begrijpt hij, dat geen enkele Israëlische regering ooit in staat zal zijn een overeenkomst te ondertekenen die inhoudt dat de Joodse Staat wordt opengesteld voor vijf miljoen nieuwe potentiële Arabische burgers. Daarom is, naast de controle over Jeruzalem, het Palestijnse 'recht op terugkeer' al decennia lang een van de grootste knelpunten in de vredesonderhandelingen, zelfs toen linkse Israëlische regeringen aan de macht waren.

Het Palestijnse leiderschap ziet echter de dingen beslist niet zoals Trump, en heeft beloofd zich tot de Verenigde Naties te wenden om het nieuwe beleid van de Amerikaanse regering te blokkeren.
Natuurlijk kan de VN weinig doen om te voorkomen dat Trump de Amerikaanse financiering van UNRWA stopzet, of aan zijn diplomatieke druk op bondgenoten om hetzelfde te doen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.