Groeten uit Israël: Schooljaar probleemloos begonnen

Sunday, September 02, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Het is gebeurd, het nieuwe schooljaar is zojuist begonnen. En dat ook nog zonder ernstige voorvallen. Geen stakingen, geen gesloten deuren, alles schijn ditmaal goed gegaan te zijn. Zo probleemloos als sinds lang niet meer, zei men vanochtend in het nieuws. Ook onze zoon zit nu op school, tegelijk met nog eens 2,3 miljoen leerlingen. En ik beloof u dat ik vandaag voor het laatst het nieuwe schooljaar zal noemen. Ook al omdat het in ons gezin de laatste keer is dat we aan het nieuwe schooljaar beginnen.

Maar het begin van het nieuwe schooljaar is hier bij ons, zoals u vast al begrepen hebt, een grote zaak. Sinds gisteravond is dit HET belangrijkste thema, zoals op de voorpagina’s van de dagbladen van vandaag te zien is.

Het nieuwe schooljaar begint: 'kol ha'arets talmidiem', 'Het hele land leerlingen' (Israel Hayom, links) – 'hatechilah chadashah', 'Het nieuwe begin' (Yediot Achronot, midden) – 'Behatzlachah', 'Veel succes' (Ma'ariv, rechts) (Foto: Flash90)

De foto op de voorpagina van de krant Yediot Achronot valt in het bijzonder op. Hij toont drie schoolkinderen uit het grensgebied van de Gazastrook, zoals ze over een verbrand veld lopen, waar echter ook al iets is begonnen op te bloeien. In het Hebreeuws heet deze plant Chatzav; dat is de zogenaamde drimia, een asperge-achtige soort, die in de herfst begint te bloeien. Niet alleen het nieuwe schooljaar begint, maar ook de door de vuurvliegers verbrande velden beginnen nu eindelijk weer te bloeien. Een prachtige foto.

Om ervoor te zorgen dat deze belangrijke ochtend echt soepel zal verlopen, is gisteravond, in aanwezigheid van onze minister van Onderwijs Naftali Bennett, de hier bij ons zo bekende 'controlekamer' van het ministerie van Onderwijs geopend. Ik vind dit eigenlijk wel grappig, hoewel ik me realiseer dat er op de eerste schooldag vaak een paar fouten kunnen voorkomen. Maar deze feestelijke sfeer doet me altijd glimlachen.

De beroemde 'controlekamer' van het ministerie van Onderwijs met minister van Onderwijs Naftali Bennett. Het nieuwe schooljaar kan beginnen (Foto: Flash90).

Dus, veel succes met het nieuwe schooljaar, nu echt voor het laatst. Komend weekeinde zijn er meteen weer vier vrije dagen van school, want het nieuwe jaar staat voor de deur.

En nu nog het weer voor vandaag in Israël. Het blijft flink warm. De lucht is helder, in de bergen en in het binnenland voor het jaargetijde iets te hoge temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 32 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 40 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Be'er Sheva 35 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een centimeter verder gedaald en staat nu op 214,22 meter onder de zeespiegel.

Ik hoop dat we een goede nieuwe week krijgen. Het is de laatste week voor het begin van de Hoge Feestdagen, die deze maand zullen bepalen. We zullen u zoals altijd op deze website informeren over alles wat thans voor Israël van belang is. Ook het nieuwe oktobernummer zal vanwege de ophanden zijnde feestdagen al heel snel naar de drukker gaan. Er is dus nog veel te doen.

Ik wens u nog een prettige en bovenal rustige zondag. Het ga u goed!

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.