Liberman: Alleen Israëls veiligheidsbelang bindt ons

Friday, August 31, 2018 |  Redactie Israel Today
We hebben weinig te maken met afspraken over de herinrichting van Syrië, die zijn niet bindend voor ons, alleen de veiligheids­belangen van Israël, verklaarde minister van Defensie Avigdor Liberman donderdag tijdens een bezoek aan grens­gemeenten in het noorden.

Afbeelding: Avigdor Liberman op bezoek in het noorden van het land (foto: Basel Awidat/Flash90)

Hij liet zich in de plaatsen langs het grenshek in het noorden van het land informeren over de voortgang bij het werk aan de beveiliging van de Israëlische nederzettingen in het noorden. Dit is een project dat onlangs door het kabinet is goedgekeurd. Liberman bracht onder meer een bezoek aan Kiriat Shmona en Shlomi, waar een ontmoeting plaatsvond met de districtsvoorzitters van het noorden.

In totaal hebben 21 gemeenten, gelegen tot negen kilometer van de grens, voorrang gekregen bij investeringen en maatregelen van het Burgerlijk Commando. Libermann verklaarde na afloop van de bijeenkomst dat 220 miljoen shekel (52 miljoen euro) in dit project was geïnvesteerd.

Verder zei hij: 'We zijn van plan op alle gebieden actie te ondernemen: Dat geldt ook voor de aanleg van vluchtwegen, waarschuwingssystemen en natuurlijk schuilplaatsen. Elke inwoner van de confrontatielijn en in gemeenschappen vlakbij het hek moet een schuilplaats hebben en niet alleen een openbare bunker.'

Liberman becommentarieerde daarna ook de situatie in Syrië: 'Het is belangrijk om te letten op alle veranderingen aan de andere kant van de grens. Daarmee bedoel ik wat er in Syrië gebeurt. We zien verschillende bijeenkomsten op verschillende plaatsen, in Ankara, in Teheran, in Genève en op andere plaatsen. Daar wordt gesproken over de herinrichting van Syrië na de strijd om Idlib. Maar met alle respect voor alle overeenkomsten en afspraken, ze zijn voor ons niet bindend. Wat ons bindt zijn alleen de veiligheids­belangen van de Staat Israël. Alle andere overeenkomsten die op alle mogelijke plaatsen worden gemaakt, zijn voor ons gewoon niet relevant. We zullen nauwgezet optreden om alle eerdere overeenkomsten en de veiligheidsbelangen van Israël te respecteren', benadrukte Liberman.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.