Groeten uit Israël: Start schooljaar wordt strak geleid

vrijdag 31 augustus 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

En nu is-ie er, 31 augustus. Voorde kinderen in Israël altijd een bijzondere datum. De laatste dag van de zomervakantie. Maar ditmaal krijgen ze er nog een vakantiedag bij, want morgen is het shabbat. Dat ik hier heel veel over het begin van het nieuwe schooljaar schrijf, laat zien hoe serieus we hier bij ons deze gebeurtenis elk jaar nemen. Het begin van het nieuwe schooljaar verdringt al het andere nieuws naar de achtergrond. Eigenlijk begrijp ik helemaal niet waarom dat zo is. Ik kan me niet herinneren dat het destijds in Duitsland zo belangrijk werd gevonden wanneer de zomervakantie ten einde liep. Misschien kwam dat doordat elke deelstaat zijn eigen vakantieperioden had.

Hier in Israël heeft het hele land gelijktijdig schoolvakantie. En de start van het nieuwe schooljaar wordt als een militaire operatie afgehandeld. Er is zelfs een controlecentrum, dat verantwoordelijk is voor een probleemloze start van de eerste schooldag. Alle belangrijke problemen van individuele scholen worden aan dit controlecentrum gemeld. Dit centrum herinnert me een beetje aan de NASA. Daar had je bij de start van een ruimteveer of een raket altijd die rijen tafels waaraan mensen met koptelefoons en beeldschermen zaten en met de astronauten in contact waren. Zo ongeveer kunt u zich het controlecentrum van het Israëlische Ministerie van Onderwijs voorstellen. Maar misschien overdrijf ik wat met mijn beschrijving.

Zeker is dat de kantoorboekhandels vandaag nog een keer een flinke omzet zullen draaien. Zelfs mijn zoon vroeg me of ik straks even met hem een paar spullen wilde gaan halen. Voor ons is dit jaar bijna historisch, want het is ons laatste jaar waarin 'wij' ons op de school voorbereiden.

Voor veel ouders kan zo’n inkoop voor de school ook een nachtmerrie worden, zoals deze video humoristisch toont. (Ook zonder kennis van het Hebreeuws te begrijpen).

Aan het eind vraagt de moeder haar kinderen om tot de avond in de winkel te blijven, nadat ze eerst om financiële hulp vroeg toen een verkoopster haar hulp aanbood. U ziet dat het ons hier niet aan humor ontbreekt, maar vergeet niet dat er in elke grap ook een vonkje waarheid schuilt.

Zij-instromers
Op televisie werden onlangs een paar leraressen geïnterviewd, waaronder een jonge lerares die nu voor het eerst voor de klas komt te staan. Een andere lerares was eerst politieagente, maar ze heeft zich laten omscholen tot lerares. Zoiets is bij ons heel normaal. Veel mensen uit andere beroepen, zoals bijvoorbeeld de hightech, kiezen ervoor om wat anders te gaan doen en hun kennis aan de jongere generatie door te geven, ook al verdienen ze dan wat minder dan in de hightech.

Overigens zijn de arbeidsvoorwaarden voor leraren in Israël de laatste jaren duidelijk verbeterd. De stakingen van vroeger schijnen vruchten te hebben afgeworpen. Jammer dat deze stakingen nodig waren. Dit jaar was er voor het eerst in lange tijd geen stakingsdreiging. Een goed teken, dat zal onze minister Bennet van Onderwijs zeker prettig vinden.

De schoollokalen zijn al voorbereid voor de eerste schooldag, zoals hier in Tzfat (Sarfat). (Foto: David Cohen/Flash90)

De buschauffeurs van twee grote bus­maat­schap­pijen hebben voor zondag een staking uitgeroepen, zo werd gisteren bericht. Als deze staking inderdaad plaatsvindt, zouden niet minder dan 200.000 scholieren daar de dupe van zijn. Dan mogen de ouders inspringen, wat weer meer wegverkeer betekent.

Veel ouders van nieuwe eersteklassers nemen voor de eerste schooldag vrij of komen iets later naar hun werk, om hun kinderen naar hun eerste schooldag te begeleiden. Later herhaalt die situatie zich dan als hij zijn kind naar de rekrutering voor het leger begeleidt voor het begin van zijn militaire dienst, daar moest ik net aan denken.

En nu nog het weer voor vandaag in Israël: Deels bewolkt tot helder, met een verdere lichte temperatuur­stijging, vooral in de bergen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 31 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 39 graden, aan de Dode Zeer 38 graden, Be'er Sheva 35 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter verder gedaald en staat nu op 214,21 meter onder de zeespiegel.

Wat overblijft is de schoolkinderen twee prettige laatste vakantiedagen te wensen. En u, beste lezers, wens ik een prettig weekeinde en ene gezegende shabbat. Het ga u goed.

Shabbat shalom vanuit Modi’in!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.