Netanyahu waarschuwt vijanden bij nucleair centrum

donderdag 30 augustus 2018 |  Redactie Israel Today
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu bracht woensdag een bezoek aan het Negev Nuclear Research Centre in de buurt van Dimona, en waarschuwde de vijanden van Israël dat het land de middelen heeft om hen te vernietigen. Dit werd begrepen als een verborgen toespeling op Israëls veronderstelde kernwapen­arsenaal.

'Zij die dreigen om ons uit te roeien brengen zichzelf in een soortgelijk gevaar, en zij zullen beslist hun doel niet bereiken,' zei Netanyahu bij het evenement, waarbij het kernonderzoekcentrum naar de vroegere president Shimon Peres werd hernoemd. 'Onze vijanden weten heel goed waartoe Israël in staat is, zij kennen ons beleid en al degenen die ons proberen kwaad te doen - wij zullen hen kwaad doen.'

'In het Midden-Oosten, en in veel delen van de wereld, is er één simpele waarheid: er is geen plaats voor de zwakken. De zwakken bezwijken, worden afgeslacht, uit de geschiedenis verwijderd en de sterken, in het goede of in het kwade, overleven. De sterken worden gerespecteerd, de sterken worden bondgenoten, en uiteindelijk scheppen de sterken vrede.

Netanyahu verwees ook naar de overeenkomst tussen Iran en Syrië: 'De IDF (Israel Defence Forces) zal resoluut en krachtig blijven optreden tegen de pogingen van Iran om troepen en geavanceerde wapensystemen in Syrië te stationeren, en geen enkele overeenkomst tussen Syrië en Iran zal ons tegenhouden, noch zal een bedreiging ons bang maken'.

'We werken eraan om de opbouw van het Iraanse leger in Syrië te verhinderen. We zullen deze doelstelling niet opgeven, net zoals we de inspanningen om het nucleaire akkoord met Iran te annuleren niet hebben opgegeven, wat onmogelijk werd geacht toen ik het enkele jaren geleden voor het eerst op de internationale agenda plaatste', vervolgde hij.
Israël heeft talloze aanvallen uitgevoerd op vermeende posities en wapenleveranties uit Iran en Hezbollah in Syrië, terwijl Rusland, de Syrische beschermingsmacht, de ogen hiervoor heeft gesloten.

De regeringsleider bracht hulde aan zijn overleden voorganger en Nobelprijswinnaar Shimon Peres voor de bouw van de kernreactor in de jaren vijftig, als onderdeel van een visie van 'normalisatie tussen de kernlanden van de Arabische wereld en de Staat Israël'.

'Op politiek niveau zullen we druk blijven uitoefenen op het gevaarlijke en extremistische regime in Iran. Gisteren nog zagen we de vruchten van deze druk in de woorden van de Iraanse president, die zei dat 'veel Iraniërs als gevolg van hernieuwde economische sancties het vertrouwen in de toekomst en de kracht van Iran hebben verloren', aldus Netanyahu.

Netanyahu besprak ook de zich verdiepende betrekkingen met de gematigde Arabische Staten: 'Het proces van normalisering van de grote Arabische landen met de sterke Staat Israël gebeurt voor onze ogen in een mate die we ons enkele jaren geleden nog niet hadden kunnen voorstellen. Een proces dat naar ik hoop tot vrede zal leiden. Maar het is onmogelijk om te ontkennen dat er nog veel vijanden in deze regio en daarbuiten overblijven'.

Netanyahu concludeerde met de erkenning 'ik gebruik niet slechts lege slogans, ik beschrijf een consistent, duidelijk en vastberaden beleid. Dit is ook onze strategie, die wordt aangevuld met de nodige voorbereidingen en klaar is op het moment dat er een opdracht wordt gegeven.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.