Netanyahu naar antisemitisme-conferentie UNESCO

Thursday, August 30, 2018 |  Redactie Israel Today
Als onderdeel van de 73e Algemene Vergadering van de VN wordt op 26 september in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York een UNESCO-conferentie tegen antisemitisme gehouden, als reactie op diverse aanvallen op Joden en hun instellingen, bijvoor­beeld in Toulouse, Brussel, Parijs en Kopen­hagen. De nadruk zal liggen op onderwijs om zo toekomstig antisemitisme tegen te gaan.

Afbeelding: Het UNESCO-hoofdkwartier in Parijs (Archieffoto: Serge Attal/Flash90)

Volgens berichten zal de conferentie worden bijgewoond door de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, president Macron van Frankrijk en bondskanselier Merkel. Ook door de Israëlische premier Benjamin Netanyahu wordt verwacht, die persoonlijk is uitgenodigd door de directeur-generaal van de UNESCO, Audrey Azoulay.

Naast enkele Europese staatshoofden zullen een groot aantal diplomaten en ambassadeurs uit de hele wereld aan de conferentie deelnemen. Professor Dina Porat, chef-historicus van Yad Vashem, zal de belangrijkste spreekster zijn. Voor het begin van het evenement zullen de deelnemers poseren voor een gezamenlijke foto van een online campagne tegen antisemitisme.

De Israëlische ambassadeur bij de VN, Danny Danon, was verheugd over deze gebeurtenis en over het feit dat zoveel staatshoofden zich met deze kwestie bezighouden. 'De wereldleiders moeten verdere stappen ondernemen om haat en antisemitisme uit te roeien.'

Israël toch niet uit de UNESCO?
Tijdens de ontmoeting tussen Netanyahu en Audrey Azoulay wordt mogelijk gesproken over uitstel van de terugtrekking van Israël uit de UNESCO. Israël heeft deze stap afgelopen december afgekondigd en sindsdien is er toenadering tussen het land en Azoulay, die zelf een Jodin is. Zij zet zich in om discriminatie van Israël in de VN te verhinderen. Op die manier is het haar gelukt om tijdens de twee vorige UNESCO-bijeenkomsten geen resolutie tegen Israël aan te nemen, wat zeer ongebruikelijk is.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.