Groeten uit Israël: Ooit vrede met Hamas? Een illusie

Thursday, August 30, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

En weer staat er een weekeinde voor de deur. Het laatste weekeinde van augustus en het laatste weekeinde van de zomervakantie. Onze jongste zoon maakt de afgelopen dagen een hulpeloze indruk, sinds hem duidelijk werd dat hij over precies drie dagen weer in de schoolbank moet zitten. Ik geef toe dat het voor mij ook vreemd is dat de vakantie weer ten einde is. Na tweeënhalve maand ben je er eindelijk aan gewend.

In winkels waar ze gekleurde T-shirts verkopen, die bedrukt zijn met het embleem van de betreffende school, draait men op volle toeren. Vroeger, toen nog al onze drie kinderen naar school gingen, hebben we altijd met dit 'feest' van het kopen van schoolshirts meegedaan. Daarvoor moest je dan veel tijd en vooral geld meebrengen. Hier in Israël hebben ze geen schooluniformen, maar je moet met een T-shirt of een sweater met het schoolembleem op school komen. Alleen vrijdags mogen de leerlingen aantrekken wat ze willen.

Elk jaar wordt er kort voor het einde van de zomervakantie ook reclame gemaakt voor de bedrukt T-shirts.

We hebben dit jaar niet meegedaan aan het circus van de voorbereidingen voor de 'terugkeer naar school'. Onze zoon had er in de vakantie ook helemaal geen zin in om zich daarmee bezig te houden. Maar toch heeft hij door de shabbat, die op 1 september valt, nog een extra dag gewonnen. En dan vieren we twee zondagen later ook weer het Joodse Nieuwjaar, waar we dan weer een paar vrije dagen hebben. Het is dus helemaal niet zo erg dat de school weer begint. Bovendien weet ik zeker dat onze zoon alweer heel gauw naar school zal verlangen. Dat zie ik aan onze dochter, toen ik met haar een paar dagen geleden langs haar vroegere school reed.

Het is bij ons nog steeds zomer. De temperaturen zijn nog steeds heel constant, steeds zo rond de 30 graden. Wij ervaren dat als aangenaam en niet te warm. En ook de komende dagen zal het weer nauwelijks veranderen.
En hier is nu het weer voor vandaag in Israël: Deels bewolkt tot helder, met een lichte daling van de temperaturen, vooral in de bergen en in het binnenland. De volgende maximum­tempersturen worden verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 39 graden, aan de Dode Zee 38 graden, Be’er Sheva 34 graden, Eilat aan de Rode zee 40 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter verder gedaald en staat nu op 214,205 meter onder de zeespiegel.

Israël en Hamas zijn nog steeds bezig het met elkaar 'eens' te worden over een wapenstilstand Vanochtend vroeg werden we er op de radio heel even aan herinnerd. Op een of andere manier vallen dergelijke berichten me nauwelijks meer op. Waar het om gaat, is rust bij ons, vooral in het zuiden. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat er een echte vrede met Hamas mogelijk is. Daarom spreekt men wellicht over 'het met elkaar eens worden' en niet over een 'vredesovereenkomst'.

Ik woon al 30 jaar in dit land, en al die 30 jaar maak ik ook dit wellicht nooit eindigende conflict mee. Toen ik hier pas woonde, was ik nog heel optimistisch, of beter gezegd naïef, dat het toch mogelijk zou moeten zijn om een oplossing te vinden. Maar hoe langer ik hier woon, des te kritischer ik werd , tot me duidelijk werd dat er met een organisatie die de vernietiging van Israël als hoogste doel heeft, nooit vrede gesloten kan worden. Toch hoop ik dat ik me hierin vergis.

Gisteren berichtten we over een heel bijzonder evenement in de haven van Tel Aviv. Ook vandaag nog verkopen daar landbouwers en ook kunstenaars uit het grensgebied met de Gazastrook hun waren. Dat is een prachtig idee. Een goede gelegenheid oor ons allemaal om onze medeburgers in het zuiden te ondersteunen. In het algemeen trouwens zouden we vaker naar het zuiden moeten rijden. Vroeger gingen we met onze gezinsuitjes bijna altijd naar het noorden. Maar in de loop der jaren heb ik ook de schoonheid van het zuiden leren waarderen. De natuur is overweldigend, en er is daar zoveel te zien.

In november krijgt ook u, beste lezers, de mogelijkheid om zelf de schoonheid van de woestijn te leren kennen. We hebben voor 2-9 december een expeditie-­trektocht van zeven dagen gepland in de Negev-woestijn. Wij zullen het zuidelijke deel van de beroemde Israel National Trail afleggen. Een expeditie in de Bijbelse woestijn van Israël, zoals maar weinigen die kennen.

Het uitzicht op de Ramon-krater (foto: Isa'ac Harari/Flash90)

En nu wens ik u een prettige en rustige donderdag. Zoals altijd zullen we u later inlichten over alles wat er in Israël van belang is. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.