Trump brengt revolutie in Palestijns-Israëlisch conflict

Wednesday, August 29, 2018 |  Yochanan Visser
Er vindt een revolutie plaats in de manier waarop de Verenigde Staten met het Palestijns-Israëlische conflict omgaan. Die revolutie zou serieuze gevolgen kunnen hebben voor de veiligheidssituatie in Israël, zeggen sommigen, terwijl anderen Gods hand zien in de verbluffende ontwikkelingen.

Vorige week kondigde de regering-Trump aan dat zij tweehonderd miljoen dollar zou inhouden op de Amerikaanse hulp aan de Palestijnse Autoriteit (PA) totdat zij de verzekering krijgt dat de PA en Hamas het geld zullen uitgeven om het leven van de Palestijnen te verbeteren en niet om terrorisme tegen Israël te financieren.
Het geld zal nu worden ‘omgeleid’: in plaats dat het gebruikt wordt voor de zogenaamde Westelijke Jordaanoever (Judea en Samaria) en Gaza wordt het nu gebruikt ‘om de Amerikaanse nationale belangen te dienen’, aldus een verklaring van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Washington Free Beacon meldde dat een hooggeplaatste functionaris van Trump had gezegd ‘dat de regering [van Trump] de Palestijnse Autoriteit en degenen die deel uitmaken van de terroristische regering van Hamas niet langer in staat zal stellen hulpgeld te gebruiken in hun oorlog tegen Israël.’
‘Hamas vecht een moreel-failliete oorlog ten koste van het Palestijnse volk’, zo werd de anonieme ambtenaar geciteerd.
‘De corrupte en onwettige overheersing van Hamas heeft conflicten uitgelokt en geleid tot armoede en wanhoop, terwijl het vermogen van de internationale gemeenschap om te helpen werd gehinderd’, voegde hij eraan toe.

Het besluit ‘staat los’ van het ‘mandaat van het Congres in de Taylor Force Act, maar is ontworpen om parallel daaraan in werking te treden,’ vertelde de bron aan Free Beacon verslaggever Adam Kredo.
De Taylor Force Act, vernoemd naar een Amerikaanse toerist die in Tel Aviv door een Palestijnse terrorist is neergestoken, moet de PA ertoe dwingen een einde te maken aan haar zogenaamde ‘pay to slay’-beleid, waarbij via de PLO maandelijkse toelagen worden betaald aan gevangen gezette Palestijnse terroristen en hun families.

De hoofdonderhandelaar van de PA, Saeb Erekat, reageerde woedend op het besluit en voerde aan dat de VS verplicht is de Palestijnse Arabieren financiële hulp te bieden. ‘De internationale gemeenschap bewijst de Palestijnen geen gunst door hun financiële hulp te bieden,’ zei Erekat in een verklaring.
‘Dit is een terechte plicht van de internationale gemeenschap, die de verantwoordelijkheid draagt voor de voortzetting van de Israëlische bezetting,’ beweerde hij in een duidelijke verwijzing naar het proces dat tot de oprichting van de Staat Israël heeft geleid.

Tegelijkertijd kondigde John Bolton, de nationale veiligheidsadviseur van Trump, aan dat de regering-Trump haar jaarlijkse bijdrage aan de VN-Mensenrechtenraad (UNHCR) zou stopzetten vanwege de anti-Israëlische vooringenomenheid van de raad.
De Verenigde Staten droegen 22 procent bij aan de jaarlijkse begroting van de UNHRC via hun algemene betaling aan de Verenigde Naties.

De UNHRC werd in 2006 opgericht om de mensenrechten wereldwijd te verbeteren, maar raakte in plaats daarvan geobsedeerd door vermeende Israëlische misdaden tegen de Palestijnse Arabieren, zonder de PA en Hamas ter verantwoording te roepen voor hún schendingen van de mensenrechten.
Vorige jaar woonde Musab Youssef, zoon van Hamas’ geestelijk leider Hassan Yousef, een anti-Israël-sessie van de UNHCR bij waarbij hij de PA en Hamas fel bekritiseerde vanwege hun mensenrechtenschendingen.

Vervolgens was er het uitgelekte bericht bij Chadeshot News in Israël over het voornemen van Trump om hulp aan de Organisatie van de VN voor hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) te verminderen totdat de unieke criteria voor de telling van Palestijnse vluchtelingen werden gewijzigd.
De UNRWA verleende niet alleen de vluchtelingenstatus aan de ongeveer zeshonderdduizend Palestijnse Arabieren die gevlucht waren uit het gebied wat Israël werd tijdens en na de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948, maar ook aan hun nakomelingen.
De PA beweert dat er nu 5,3 miljoen ‘vluchtelingen’ zijn en heeft altijd het niet-bestaande ‘recht op terugkeer’ voor hen geëist, terwijl UNRWA 809.738 geregistreerde ‘vluchtelingen’ opvangt die nog steeds in negentien vluchtelingenkampen in Judea en Samaria, Gaza, Libanon, Jordanië en Syrië wonen.
Naar verluidt vragen de VS om een nieuwe definitie van de ‘Palestijnse vluchteling’ en willen zij dat de UNRWA de definitie overneemt die wordt gebruikt door de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen (UNHCR), het VN-orgaan dat wereldwijd voor vluchtelingen zorgt en de meesten van hen binnen drie jaar in hun gastland hervestigt.

Al deze maatregelen zijn bedoeld om de druk op de PA en Hamas te verhogen, maar hebben volgens sommige commentatoren het potentieel om op te blazen in het gezicht van Israël.
‘De gevolgen van deze abrupte stappen zullen de radicalen alleen maar sterker maken,’ beweerde voormalig IDF-woordvoerder Peter Lerner die voorspelde dat Trumps harde aanval op de PA en Hamas ‘waarschijnlijk zou ontploffen in de deuropening van Israël’.
Lerners zorgen over de resultaten van Trumps huidige strategie ten aanzien van de Palestijnse Arabieren worden gedeeld door linkse commentatoren zoals Amos Harel van Ha'aretz. Harel vreest dat de vermindering van de Amerikaanse hulp aan de Palestijnse Arabieren zal leiden tot een nieuwe geweldsronde met Hamas in Gaza.

Anderen beschouwen Trumps drieste stappen in het inmiddels honderd jaar oude conflict met een meer geestelijke visie op basis van oude Joodse geschriften.
Een van hen is rabbijn Josef Berger, de beheerder van het graf van koning David op de berg Zion. Berger zegt dat Trump de weg effent voor de bouw van de derde tempel en de komst van de Messias terwijl hij al een groot ‘Tikkoen’ [herstel]) bereikte door de Israëlische soevereiniteit over Jeruzalem te erkennen en door de Amerikaanse ambassade naar de hoofdstad van Israël te verhuizen.
‘Hij [Trump] heeft al een groot tikkoen [herstel] voor de christenen gecreëerd door zijn ongekende relatie met Jeruzalem. Trump is de vertegenwoordiger van Edom die het laatste historische herstel voor zijn gehele natie zal uitvoeren door de Tempel te bouwen,’ aldus rabbi Berger.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.