Gebedsbriefjes zijn uit de Westelijke Muur verwijderd

Wednesday, August 29, 2018 |  Redactie Israel Today
Duizenden briefjes zijn dinsdag uit de stenen van de Klaagmuur of Westelijke Muur verwijderd. Dit gebeurde met het oog op de komende hoge Joodse feestdagen Rosh Hashannah, Jom Kippoer en Soekkot, het Loofhuttenfeest.

Rabbi Shmuel Rabinovitch, die sinds 1995 dienst doet als rabbijn van de Klaagmuur en de heilige plaatsen van Israël, zag toe op het verwijderen van de briefjes door medewerkers van de Western Wall Heritage Foundation. De briefjes wordt twee keer per jaar verzameld om plaats te maken voor nieuwe gebeden.

Jaarlijks worden miljoenen briefjes met Joodse en niet-Joodse gebeden uit Israël en de hele wereld in de muur geplaatst. Ze kunnen er persoonlijk geplaatst worden, maar veel worden ook doorgestuurd per e-mail, fax of via de website van de Klaagmuur. Als u ook een briefje tussen de stenen van de Klaagmuur wilt plaatsen, kunt u dat hier doen.

Medewerkers van de geniza aan het werk (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Om te voldoen aan een rabbijnse regel van Rabbi Rabinovitsj, worden de verwijderde gebedsbriefjes begraven in een geniza, een bewaarplaats van religieuze geschriften, samen met andere oude en beschadigde religieuze teksten. De geniza die hiervoor gebruikt wordt, bevindt zich op de Olijfberg.

Werknemers van de Western Wall Heritage Foundation inspecteerden samen met vertegenwoordigers van de Israel Antiquities Authority de stenen om er zeker van te zijn dat de plaats voor de Klaagmuur veilig was. Op dit gebied waren er twijfels, omdat vorige maand een steen uit de muur en op het plein was gevallen. Wonderbaarlijk genoeg werd niemand gewond.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.