Groeten uit Israël: In Israël geen 'heer in het verkeer'

Wednesday, August 29, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

De zomervakantie is nog niet voorbij. zo bedacht ik dat ik het me vandaag zou kunnen veroorloven om iets later dan anders naar Jeruzalem te rijden, want de wegen zijn in de schoolvakanties vaak vrij leeg. Maar vandaag klopte deze berekening niet. Nauwelijks was ik bij Latrun de snelweg 1 opgereden (tot het begin van de bergen is dat zelfs een autosnelweg, maar op de een of andere manier vindt ik het moeilijk deze weg zo te noemen), of ik zag een lange rij auto’s, die maar langzaam vooruitkwamen. Ik wierp een blik op de navigatie-app Waze op mijn smartphone, en ik begreep waardoor deze file was ontstaan. Een ongeval natuurlijk, waardoor een van de drie rijstroken was afgezet.

Hier in Israël kent men het 'ritsen' niet zo goed, of men wil het niet kennen. Waarom ook? 'Waarom zou ik die andere auto voor laten gaan, hij moet toch wachten en kan dan achter mij van rijstrook wisselen.' Dat kunnen de gedachten zijn in de hoofden van enkele vriendelijke automobilisten. Vaak heb ik het gevoel dat zodra de mens in een auto zit, hij een transformatie ondergaat en verandert. Plotseling lijkt hij dan de hele menselijke evolutie vergeten te zijn. Men vertrouwt alleen nog maar op de meest basale instincten. 'De sterkste overleeft', kent u die zin nog uit uw schooltijd?

Op de weg gaat het alleen nog maar om één ding: altijd vooraan zitten, nooit toegeven en geen zwaktes tonen. De weg wordt een gevechtsterrein, een oorlogsgebied, toegeven is een teken van zwakte. Hier in Israël wil men niet achteraan staan, gebruikt worden. Het Hebreeuws heeft hier een woord voor: fraier. 'Al tehie fraier', is ook mij diverse malen geadviseerd. Dat betekent zoiets als 'laat je niet gebruiken, wees geen sukkel.'

Mijzelf kan het niets schelen in het wegverkeer de 'fraier' te zijn, die door andere verkeersdeelnemers wordt ingehaald ook al heb ik de toegestane maximum­snelheid al gehaald (ja, ik geef toe dat ik soms zelfs iets harder rijd dan het toegestane maximum). Dan wordt achter mij het 'lichtorgel' ingeschakeld, mistlampen en schijnwerpers samen. Ik zal nooit begrijpen waarom sommige mensen ’s ochtend kort na 7 uur al zoveel haast hebben. Is het leven hun dan zo weinig waard?

Begin augustus 2017 heb ik eens een video gepubliceerd van mijn ochtendrit naar Jeruzalem, kort na de opening van de Harel-tunnel.

Onze jongste zoon heeft vanmiddag zijn derde en vierde rijles. Ik weet zeker dat hij een goede automobilist zal worden, ik vertrouw hem. Tot aan zijn rijbewijs zal het nog een tijdje duren, en dat is ook goed zo. Onlangs heeft het Ministerie van Onderwijs besloten, het theoretische deel van de rijlessen al in het tiende schooljaar klassikaal te onderwijzen. Ook het theorie-examen zal reeds in de tiende schooljaar klassikaal worden onderwezen. Ook het theorie-examen zal in het kader van het schoolonderwijs worden afgenomen. Dat is een heel goed idee. Mijn zoon heeft dat helaas gemist, hij begint nu aan het laatste schooljaar. Zo had hij zich, zoals tot nog toe gebruikelijk, alleen op het theorie-examen voorbereid. Twee weken geleden heeft hij zijn theorie-examen gedaan. Het daarvoor verantwoordelijke Ministerie van Verkeer heeft vlak bij ons een examenbureau geopend. Daar ga je dan achter de computer zitten, die je dan de vragen voorlegt. Vijf minuten later had mijn zoon al zijn examenuitslag. Hij heeft het gehaald en mag dus nu met de rijlessen beginnen.

En dan nu het weer. Veel nieuws is er niet. Wel is het helaas wat warmer geworden, de zomer is immers nog niet voorbij.
En dan nu het weerbericht voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt tot helder, met een lichte stijging van de temperatuur, vooral in de bergen en in het binnenland. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 31 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 39 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Be'er Sheva 35 graden, Eilat aan de Rode Zee 40 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een centimeter verder gezakt en staat nu op 214,20 meter onder de zeespiegel.

Ook gisteren hadden we een heel rustige dag met weinig indrukwekkende nieuwsberichten. En zo mag het ook bet doorgaan. Over al het voor Israël belangrijke nieuws zullen we u, zoals altijd, op onze webpagina informeren.

En nu wens ik u een prettige en rustige woensdag. Weest u voorzichtig in het wegverkeer en geeft liever eens de ruimte. Het leven is dat waard. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.