Trumps vluchtelingenbeleid is stap op weg naar vrede

Tuesday, August 28, 2018 |  Tsvi Sadan
Het presidentschap van Trump verdeelt de Amerikanen als nooit tevoren. De meesten zijn het er echter mee eens dat zijn beleidsbeslissingen ten aanzien van het Midden-Oosten in overeenstemming zijn met de belangen van Israël. Zeker op dit punt zouden met Israël bevriende Democraten en Republikeinen hem moeten steunen.

Het nieuwe beleid van Trump ten aanzien van de Palestijnse vluchtelingen vormt daarop geen uitzondering. Zoals gepubliceerd in de Israëlische media, zal Trump in september Palestijnse beweringen over een 'recht op terugkeer' naar Israël openlijk ontkennen. Als dit nieuws juist is, zou het een van de moedigste pogingen zijn die ooit zijn ondernomen om 'vrede' van een slogan die tegen Israël wordt gebruikt in werkelijkheid te veranderen, en wel om deze reden:

Van de miljoenen vluchtelingen die er na de Tweede Wereldoorlog wereldwijd waren, zijn de Palestijnen de enigen die vandaag nog over zijn. Tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948 ontvluchtten ongeveer een half miljoen Arabieren Israël. In ongeveer dezelfde tijd vluchtten zo'n 700.000 Joden uit Arabische landen, en geen van hen werd ooit als vluchteling erkend.

Kort na deze oorlog ontstond UNRWA. Het mandaat van deze organisatie was vergelijkbaar met dat van andere hulporganisaties van de VN voor vluchtelingen, die tot doel hadden regeringen te helpen bij het opnemen van de vluchtelingen die hun toevlucht in hun land zochten.
UNRWA heeft echter alleen voor de Palestijnen een ongekende vluchtelingenstatus gecreëerd. In plaats van hen te helpen een nieuw leven te beginnen in hun nieuwe gastlanden, heeft UNRWA deze vluchtelingen tot een permanente erfelijke status gemaakt. Hierdoor heeft de UNRWA, in plaats van het probleem van de Arabische vluchtelingen (die later Palestijnen werden genoemd) op te lossen, het probleem in stand gehouden.

Volgens UNRWA en de Palestijnen zijn er op dit moment vijf miljoen vluchtelingen die wachten om naar hun huizen terug te keren, onder het voorwendsel van een nieuw 'mensenrecht', uitsluitend voor Palestijnen gereserveerd, 'het recht op terugkeer'.

Het recht op terugkeer, ter verduidelijking, geldt niet voor de 'bezette gebieden', maar voor elk Arabisch dorp en elke Arabische stad die in 1948 werd verlaten. Dit is het recht om terug te keren naar Tel Aviv, Haifa, Kibboets Zorah, Ashkelon, Ashdod. De 'Palestijnse vluchteling' is dus een politiek probleem en geen humanitair probleem.

De echte reden
De reden om deze kwestie in stand te houden en er een mensenrechten-kwestie van te maken, is nooit geheim gehouden. De vluchtelingen vertegenwoordigen de Palestijnse hoop om Israël uit te roeien. Dit betekent dat de UNRWA en de landen die haar steunen de hoop op de ondergang van Israël koesteren. UNRWA steunen is het conflict aanwakkeren, niet helpen oplossen.

Dit is steeds duidelijker te zien in Gaza, waar de faciliteiten van de UNRWA worden gebruikt als toevluchtsoorden voor terroristen en als collegezalen voor opruiing en haat. De UNRWA is het middel waarmee Hamas wordt gelegitimeerd, en de 'Marsen van de Terugkeer' worden gebruikt om Israël tot een pariastaat te maken omdat het de moed heeft om Gazanen te beletten terug te keren naar hun verlaten dorpen in Israël.

Het nieuwe beleid van Trump, dat het aantal Palestijnse vluchtelingen zal beperken tot een half miljoen, is een verwoestende klap voor de perverse hoop om Israël te vernietigen, en daarom heeft dit beleid de kans om de Palestijnen tot serieuze vredesbesprekingen te dwingen, en daar kan niemand iets tegen hebben.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.