Geschiedenis van illegale immigratie kwam tot leven

dinsdag 28 augustus 2018 |  Redactie Israel Today
Veel badgasten waren waarschijnlijk verbaasd toen ze zagen wie maandag vanaf de zee naar het strand van Tel Aviv kwamen. Tientallen acteurs hadden zich verkleed zich als de 100.000 illegale immigranten (Ma´apilim) die uit Europa aankwamen voor de oprichting van de Staat Israël.

Twee schepen, die gecharterd werden voor dit evenement, brachten de acteurs naar het Gordonstrand. Na een signaal werden de 'emigranten' vanuit het schip op bootjes weggestuurd en nu, geholpen door de Tel Aviv Zeeverkenners, zetten zij koers naar het strand. Zij zongen het lied Hevenu Shalom Aleichem.

Op het strand stonden, naast de verwarde badgasten, een aantal 'echte' immigranten uit dezelfde tijd, van schepen als de Exodus en de Enzo Sereni, en keken naar het spektakel, vergezeld door vrienden en familie.

'Immigranten', maandag bij de kust van Tel Aviv. (foto: Mirjam Alster/Flash90)

Voor de aankomst van de immigranten vond op het strand een nostalgische gebeurtenis plaats, waarbij ook voorstellingen plaatsvonden waarin de clandestiene immigranten werden besproken en hun diepe ellende werd beschreven.

Ja'akov Hago'el, lid van de Zionistische Wereldorganisatie en functionerend voorzitter, zei: 'We zijn opgegroeid met de heldhaftige verhalen over illegale immigratie naar Israël, en nu zijn we in staat om deze ervaring op een levendigee manier over te brengen. Het project van illegale immigratie is een belangrijk element in de geschiedenis van de Staat Israël en de bijdrage van immigranten aan de totstandkoming ervan is van groot belang'.

Hij zei verder: 'De immigranten (Hebr. Ma´apilim) hadden het op hun reis zwaar te verduren, allemaal met het doel het beloofde land te bereiken - het land Israël. De geschiedenis van de illegale immigratie is een symbool van het zionisme, het erfgoed en de waarden van de liefde voor ons land - de realisatie van de zionistische visie.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.