Groeten uit Israël: Meer van Galilea ongekend laag

Tuesday, August 28, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Ik moet zeggen dat de maand augustus, die nu langzaam naar zijn einde gaat, een verrassende en heel aangename maand was. Normaliter geldt augustus als de heetste maand van het jaar, maar ditmaal liet hij zich van een heel andere kant zien. Het was warm, af en toe zelfs heet, maar niet zoals we dat hier helaas gewend zijn, vooral bij ons thuis in Modi’in. De hitte was dragelijk, en de afgelopen weken was hij zelfs echt aangenaam. En de komende nacht zullen de temperaturen hier in Jeruzalem zelfs onder de 20 graden duiken, naar een heerlijke 18 graden. Ik heb echt geen zin meer in onze airco.

En hier is dan het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt tot helder, bij iets lagere temperaturen dan in dit jaargetijde gebruikelijk. In de vroege ochtend kunnen er aan de kust een paar regendruppels vallen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 8 graden, aan de Dode Zeer 38 graden, Be'er Sheva 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden. Het peil van het Meer van Galilea is nog een centimeter gedaald en staat nu op 214,19 meter onder de zeespiegel.

Het zou mooi zijn als de zomer dit jaar iets eerder afscheid zou nemen. Zoals u ziet, daalt de waterstand van het Meer van Galilea steeds verder, bijna een centimeter per dag. Al geruime tijd was het duidelijk dat ook dit jaar tot een droogtejaar verklaard zou worden. Gisteren werd op de radio vermeld dat deskundigen ook voor het komende jaar geen verbetering van de toestand voorzien.

Overigens heeft dit geen effect meer op de drinkwatervoorziening, omdat we al een aantal jaren drinkwater winnen door ontzilting van zeewater. Maar voor de landbouw is deze aanhoudende droogte een ramp. Daarom is het officieel verklaren van een droogtejaar heel belangrijk voor de landbouwers, omdat die dan staatssteun krijgen. Maar dat helpt helaas ons Meer van Galilea niet veel. Ik heb u al eens verteld van een project dat water naar het meer zou moeten pompen, maar voordat het zover is, zal de zee meer water verliezen. Hoe kritiek de situatie is, kun je zien aan het eiland in het meer, dat volgens berichten helaas spoedig in een schiereiland zal veranderen.

Van bovenaf zien we het nieuwe eiland in ons Meer van Galilea, dat binnenkort een schiereiland wordt.

Gisteren werd er op de tv voor het eerst over de zogenaamde 'komkommertijd' gesproken. Dat is de tijd dat er niets gebeurt. Dat zal overigens niet betekenen dat er bij ons niets meer gebeurt. Er is altijd wel iets, maar alleen geen zogenaamde 'veiligheidsberichten'. Aan de Gazastrook schijnt absolute stilte te heersen. De komkommertijd ging gisteren zelfs zover dat in de Israëlische nieuwsportalen berichten uit het buitenland als eerste verschenen.

'Jacht op vreemdelingen in Duitsland'. Een bericht op de voorpagina van Israel Hayom van vandaag

Daardoor hoorde ik helaas wat er gisteren in Chemnitz was gebeurd, een demon­stra­tie van circa 800 neonazi's, die met de politie een veldslag op straat hebben geleverd, waarbij flessen en stenen naar de politieagenten werden gegooid.
Ik denk dat men in Duitsland hier de handen vol aan heeft; misschien zou men zich meer daarop moeten concentreren in plaats van zich met 'onze' problemen hier in Israël bezig te houden. Dat was mijn eerste gedachte bij het lezen van het nieuws uit Duitsland.

En nu wens ik u ondanks alles een prettige en vooral rustige dinsdag. U kunt hier op de webpagina van Israel Today over alles geïnformeerd worden wat er in Israël gebeurt. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.