Syrië en Iran willen militaire samenwerking versterken

maandag 27 augustus 2018 |  Redactie Israel Today
Volgens berichten in de media wil Iran helpen bij de wederopbouw van Syrië door 'aanwezigheid, deelname en steun'. Dit is bekendgemaakt door de Iraanse minister van Defensie Amir Hatami, die daarvoor zondag naar Damascus is gekomen voor een tweedaags bezoek, waar hij een ontmoeting zal hebben met de Syrische president Assad en hooggeplaatste militairen. Internationaal proberen vooral Rusland en de VS om Iran zo ver mogelijk buiten Syrië te houden.

De samenwerking tussen beide landen is bijzonder van betekenis in het licht van het buitenlands beleid van de VS in de regio, na de beëindiging van de overeenkomst met Iran, de hernieuwde sancties tegen Rusland en de Amerikaanse 'steun aan terroristische organisaties'. De Syrische president Assad steunde deze stap en de motivering ervan.

Vertegenwoordigers van beide naties benadrukten het belang van bilaterale betrekkingen tussen de twee landen. Omdat Syrië zich nu langzamerhand in de wederopbouwfase bevindt, wil Iran in het land aanwezig blijven en proberen andere mogendheden buiten dit project houden.

Iran is van groot belang geworden voor de regering van Assad, vooral in de laatste zeven jaar van de Syrische burgeroorlog.
Volgens onderzoekers kostte de oorlog het Syrische regime ongeveer 388 miljard dollar. Minstens 350.000 mensen zijn omgekomen en enkele miljoenen mensen hebben hun vaderland moeten ontvluchten. Dankzij de hulp van Rusland en Iran heeft Assad echter twee derde van het land terugveroverd, en het bereidt zich nu voor op de overname van de noordwestelijke provincie Idlib.

Het Syrische leger heeft versterkingen naar de frontlinie in de provincie Idlib in het noordwesten van Syrië gestuurd.

Op dit moment zijn er nog Amerikaanse militaire bases in het land, die oorspronkelijk nodig waren voor de strijd tegen de IS, maar ook de functie hadden Iran niet te sterk te laten worden in Syrië.
In de loop van het naderende einde van de oorlog proberen zowel de VS als Rusland nu te voorkomen dat Iran te sterk wordt in Syrië. De meeste analisten vinden dit echter bijna onmogelijk. Daarvoor zijn de banden tussen de twee staten gewoonweg te sterk.

De veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, John Bolton, zei vorige week tijdens zijn bezoek aan Israël dat Iran zijn troepen uit Syrië moet terugtrekken. De Iraanse activiteiten in de regio zouden agressief blijven. Hij verdedigde ook het recht van Israël om raketten of andere bedreigende wapens aan te vallen die vanuit Iran naar Syrië zijn gebracht. Hij noemde de Israëlische aanvallen in Syrië 'een daad van zelfverdediging'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.