Dag van herstel in kibboets Kerem Shalom

Monday, August 27, 2018 |  Redactie Israel Today
Nadat de terreur van vuurvliegers een groot aantal velden en bossen in het grensgebied van de Gazastrook heeft verbrand en vorige week honderden raketten en mortiergranaten op Israëlische plaatsen in het zuiden werden afgeschoten, wordt nu de tijd van rust gebruikt om een deel van de schade te herstellen.

De kibboets Kerem Shalom had, net als vele andere plaatsen in het grensgebied van de Gazastrook, te lijden onder de raketten en mortiergranaten die herhaaldelijk de rust van de bewoners verstoorden en het dagelijks leven onmogelijk maakten. Keer op keer moest men overnachten in de beveiligde ruimten. Vooral voor de kinderen was de zomer niet gemakkelijk. Ook een groot aantal vuurvliegers en ballonnen kwam de laatste maanden neer in de kibboets Kerem Shalom, vele velden en terreinen van de Kibboets werden beschadigd.

Zondag kwamen maar liefst 500 vrijwilligers naar de kibboets voor een 'dag van vernieuwing' om de kibboets weer mooi te maken. Onder de vrijwilligers waren soldaten, jongeren en leden van jeugdbewegingen uit het hele land.
Het werk concentreerde zich vooral op de openbare plaatsen van de kibboets. Er werden ook bomen geplant, weiden aangelegd en reparaties uitgevoerd.

Vrijwilligers bij Kibutz Kerem Shalom zondag (Beide foto's: Flash90)

De bewoners van de kibboets werden erg geraakt door de actie. Lior Dafna, de voorzitter van Kerem Shalom, zei: 'De leden van de kibboets zijn diep ontroerd door de wil van de vrijwilligers om te helpen. We droomden van deze dag, die nu eindelijk is gekomen'.

De voorzitter van het district Eshkol, Gadi Yarkoni, was ook onder de indruk van de grote bereidheid om te helpen en zei: 'Wie het zionisme van het heden in al zijn glorie wil ervaren, wordt uitgenodigd om naar Kerem Shalom te komen. Jonge vrijwilligers, soldaten en mensen uit het hele land, samen met de bewoners van de kibboets, nemen deel aan dit prachtige zionistische project om de kibboets te herstellen. Een kibboets die de afgelopen jaren veel crises heeft doorgemaakt en nu dankzij vastberadenheid en geloof weer bloeit. We zien hier een zionistische activiteit die ik de afgelopen jaren niet heb meegemaakt. Het is ontroerend om de kibboets vol leven te zien, dit is de vervulling van een visie.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.