Groeten uit Israël: Heeft Hamas iets begrepen?

Monday, August 27, 2018 |  Redactie Israel Today
Goede morgen, beste lezers,

Toen ik vanochtend vroeg naar Jeruzalem reed, was het zodanig zwaar bewolkt dat ik dacht dat er zo meteen wat regendruppels uit de lucht zouden vallen. Maar helaas kwam het niet zover. Maar de door de meteorologen voorspelde lichte regen kwam toch, maar hij had zich helaas alleen op het noorden en de kust geconcentreerd, waar veel mensen door het geluid van de vallende druppels gewekt werden.

Ik had inmiddels het genoegen deze heerlijke reuk van de regen te kunnen ruiken. U begrijpt vast wel wat ik bedoel. De temperaturen zijn gelukkig nog wat gedaald. Gisteravond was er bij ons in Modi’in zelfs een zekere koelte in de wind te voelen. Deze maand augustus was inderdaad een echt prettige zomermaand in vergelijking met vroegere zomers, waar temperaturen tot rond de 40 graden geen uitzondering waren. Maar de zomer is nog niet voorbij, volgende week zou het weer duidelijk warmer worden.

En hier is dan het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt, met voor het jaargetijde iets te lage temperaturen. In de ochtenduren kan er in het noorden en aan de kust hier en daar een regenbuitje vallen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 27 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, aan de Dode Zee 37 graden, Be'er Sheva 32 graden, Eilat aan de Rode Zee 37 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een centimeter verder gedaald en staat nu op 214,18 meter onder de zeespiegel.

Vanmorgen vroeg werden de bewoners van de noordelijke Negev verrast toen het in de buurt van de steden Netivot en Sderot plotseling begon te regenen en men een voorproefje van de herfst kreeg. Ach, wat verlang ik toch naar de herfst, naar koele lucht en verfrissende regen, samen met de geur van de vochtige grond.

Regen in augustus, vanochtend vroeg in de noordelijke Negev

Verder is alles bij ons heel gewoon zoals elke dag. In het nieuws kwamen eerst berichten uit het buitenland en over het weer. Dat is altijd een goed teken. Er werd bericht over Trump en zijn betrekkingen met de overleden senator McCain, en over de schietpartij in Florida.

Heeft Hamas iets begrepen?
En hier bij ons wacht men verder op de 'overeen­stemming' met Hamas, als die er tenminste werkelijk komt. We wachten geduldig. De rust van de afgelopen week lijkt een teken te zijn dat Hamas misschien toch heeft begrepen dat de onlusten bij het grenshek niets hebben opgeleverd en ook niets zullen opleveren. Uiteindelijk schijnen ook de burgers in Gaza dat begrepen te hebben. Ze zullen misschien eindelijk inzien wie er verantwoordelijk is voor hun slechte situatie. Ze zullen begrijpen dat de enorme bedragen aan hulpgelden, in plaats van voor hen, voor de belangen van Hamas, voor de terreur, zijn verspild.

Nu heeft de VS nog een vermindering aangekondigd voor hulpgelden ter grootte van 200 miljoen dollar, zoals we gisteren berichtten. Ook de subsidies aan de UNRWA werden gekort. Of nu de Europeanen als redders zullen ingrijpen en hun betalingen zullen verhogen, omdat ze het nog steeds niet begrepen hebben? Het zou me niet verbazen. In onze media werd gezegd, dat wanneer we het niet met Hamas eens kunnen worden, een omvangrijke operatie in de Gazastrook onvermijdelijk zou zijn. We moeten maar afwachten.

Intussen zijn er bij ons veel mooiere dingen. Afgelopen weekeinde is eindelijk het voetbalseizoen weer begonnen. Niet dat het Israëlische voetbal nu zo goed is, maar ik vind het leuk om de competitie te volgen. Voetbal is en blijft nu eenmaal de belangrijkste bijzaak ter wereld.

De competitie begon zaterdagavond met een wedstrijd met veel doelpunten. Hapo'el Haifa tegen Maccabi Netanya 5-0

En nu wens ik u een prettige en zinvolle maandag en ene goede start in de nieuwe werkweek. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.