Trump veegt Palestijns 'Recht op Terugkeer' van tafel

Sunday, August 26, 2018 |  Ryan Jones
De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij Jeruzalem al 'van tafel' heeft gehaald wat betreft het Israëlisch-Palestijnse vredesproces. Nu zou hij naar verluidt van een andere onaanvaardbare harde eis van de Palestijnse Autoriteit af willen: het recht op terugkeer voor miljoenen zogenaamde 'Palestijnse vluchtelingen'.

Het Israëlische Chadashot News berichtte dit weekeinde dat de regering-Trump binnenkort zal verklaren dat zij zich verzet tegen de unieke criteria op grond volgens welke de Verenigde Naties Palestijnse vluchtelingen tellen.

Er waren tot 800.000 legitieme Palestijnse Arabische vluchtelingen uit de Israëlisch-Arabische oorlog van 1948. De Verenigde Naties hebben echter besloten deze oorspronkelijke vluchtelingen deze status te laten doorgeven aan hun nakomelingen en hun nakomelingen na hen, iets wat voor geen enkele andere groep vluchtelingen is gebeurd. Als gevolg daarvan worden zelfs de nakomelingen van de oorspronkelijke vluchtelingen, die volledig in andere landen zijn hervestigd, nog steeds als Palestijnse vluchtelingen beschouwd.

En de Palestijnse Autoriteit staat erop dat Israël, als onderdeel van enig vredesakkoord, zijn poorten moet openen en de naar schatting 5 tot 7 miljoen Arabieren moet toestaan zich in de Joodse Staat te hervestigen.

De regering-Trump beschouwt de situatie als belachelijk en als een grote hindernis voor het sluiten van een echt vredesakkoord. Dit is iets dat Israël al tientallen jaren zegt. Zelfs de meest liberale Israëlische regering zou nooit in staat zijn om een overeenkomst te sluiten die de Joodse demografische meerderheid zo bedreigt.

In plaats daarvan zou Trump naar verluidt van de Palestijnen en de internationale gemeenschap eisen dat zij op de Palestijnse vluchtelingen dezelfde regels toepassen als op alle andere vluchtelingen­populaties, wat ertoe zou leiden dat er vandaag de dag niet meer dan 500.000 Palestijnse vluchtelingen zijn, een aantal waarmee Israël veel redelijker zou kunnen omgaan.

Het eerste gevolg van deze nieuwe aanpak zou zijn dat de VS hun bijdragen aan de VN-organisatie voor hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) verlagen. Deze organisatie is opgericht om de Palestijnse vluchtelingen­bevolking te helpen, de enige vluchtelingen­bevolking die een eigen, speciaal VN-agentschap heeft. Volgens het bericht zal Trump Israël tevens vragen om zijn eigen goedkeuring voor UNRWA, om op de Westelijke Jordaanoever te werken, in te trekken, waardoor het agentschap praktisch niet meer bestaat.

Veel Israëli's zijn verbaasd over de no-nonsense aanpak die Trump in het conflict volgt, nadat tientallen jaren Amerikaanse leiders tevergeefs hebben geprobeerd beide partijen alles te geven wat ze willen.

De status van Jeruzalem en het Palestijnse 'recht op terugkeer' zijn lange tijd de twee belangrijkste knelpunten geweest in de vredesonderhandelingen. Een grote meerderheid van de Israëli's heeft duidelijk gemaakt dat ze nooit een deel van hun heiligste stad, Jeruzalem, zullen opgeven. Dat zou zowel politiek als militair een nachtmerrie zijn.

Dat geldt ook voor het 'Recht op terugkeer' van Palestijnse vluchtelingen. Indien alle momenteel erkende Palestijnse vluchtelingen naar Israël zouden terugkeren, dan zou dat een demografische ramp zijn die het voortbestaan van het land zou bedreigen, erkennen zelfs linkse Israëlische parlementsleden.

Wanneer geen van beide partijen op deze gebieden iets wil toegeven, is er geen kans op echte vrede. Zal Trump ons dichter bij het gewenste resultaat brengen als we ze allebei 'van tafel' halen?

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.