Annuleren voetbalwedstrijd gevolg Palestijnse dreigingen

Sunday, August 26, 2018 |  Redactie Israel Today, Brabosh
Israël zou slechts enkele weken voor het wereld­kampioen­schap voetbal, 's werelds meest bekeken sportevenement, op 9 juni een vriend­schap­pelijke wedstrijd tegen Argentinië spelen in het Teddy stadion in Jeruzalem, waar iedereen naar uitkeek. Maar op het allerlaatste moment annuleerde Argentinië de wedstrijd.

Afbeelding: Jibril Rajoub viert in juni van dit jaar de afgelasting van de wedstrijd van Israël en Argentinië wedstrijd. Op de achtergrond is een foto van Rajoub poserend met Lionel Messi. (Foto: Flash90).

Destijds werd dit als een grote overwinning voor de boycot-, desinvesterings- en sanctiebeweging (BDS) geprezen. De critici van Israël benadrukten dat dit was omdat de Argentijnse sterspelers, waaronder de vermaarde Lionel Messi, het idee van het spelen in de 'apartheidsstaat' Israël, en in het bijzonder in de 'bezette' stad Jeruzalem, hadden verworpen.

Het blijkt echter dat Argentinië de wedstrijd annuleerde omdat functionarissen van de Palestijnse Autoriteit hadden aangezet tot geweld tegen Messi en elke andere Argentijnse speler die in Israël durfde te spelen.

Volgens de FIFA had het hoofd van de Palestijnse voetbalbond, Jibril Rajoub, de voetbalfans opgeroepen om de Argentijnse voetbalbond te bestoken en truien en foto's van Lionel Messi te branden.

Argentinië nam de dreiging, dat Messi of andere spelers zouden worden aangevallen door lokale Palestijnen zeer serieus en annuleerde de wedstrijd. Niet omdat ze tegen Israël protesteerden, maar omdat ze bang waren voor Palestijns terrorisme.

Als straf voor zijn capriolen heeft het tuchtconité van de FIFA 'de president van de Palestijnse voetbalbond (PFA), Jibril Rajoub, bestraft met een schorsing van twaalf maanden en een boete van CHF 20.000 (ca. 17.500 euro) wegens het overtreden van artikel 53 (aanzetten tot haat en geweld) van de FIFA Disciplinary Code, waarin hij media-uitspraken volgde waarin hij voetbalfans opriep om zich te richten tegen de Argentijnse voetbalbond om truien en foto’s van Lionel Messi te verbranden. De tuchtcommissie oordeelde dat de verklaringen van de heer Rajoub haat en geweld opriepen en bijgevolg de bovengenoemde sancties oplegden.'

De straf zal Rajoub er waarschijnlijk niet van weerhouden op te roepen tot haat tegen en geweld tegen Israël. In een interview zei Rajoub, dat hij met zijn advocaten zal overleggen en 'elke aanwezige mogelijkheid zal benutten' om in beroep te gaan tegen deze beslissing. De Palestijnse voetbalbond noemde de beslissing tot schorsing vooringenomen en absurd. Vrijdag stelde Rajoub Israël verantwoordelijk voor zijn schorsing, het zou verkeerde informatie hebben gegeven.

In het verleden heeft hij geprobeerd, zes Israëlische teams uit te sluiten van de FIFA, omdat die in Judea en Samaria spelen, dus op vreemd grondgebied, wat volgens de statuten van de FIFA niet is toegestaan. FIFA-president Gianni Infantino verklaarde afgelopen oktober, dat zijn organisatie in deze zaak geen stappen zet.

Zie ook: Brabosh/Een Ander Israëlisch Geluid.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.