VS verlaagt hulpgelden voor de Palestijnen

zondag 26 augustus 2018 |  Redactie Israel Today
De regering van de Amerikaanse president Donald Trump wil 200 miljoen dollar bezuinigen op hulpgelden voor de Palestijnen. Dit werd vrijdag bekendgemaakt door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afbeelding: Palestijnse demonstranten in Nablus tijdens een protestbijeenkomst tegen het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump op 13 december 2017 om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël (Archieffoto: Nasser Ishtayeh/Flash90)

Het geld was bestemd voor diverse programma's in Gaza en op de zogenaamde 'Westbank' en dateert van het begrotingsjaar 2017, maar nadat een onderzoek in opdracht van president Trump had aangetoond dat het geld niet in het belang van de VS was uitgegeven, moet het nu voor 'belangrijke projecten elders' worden gebruikt.

De reactie van de Palestijnen op de mededeling over de vermindering van de hulpfondsen liet niet lang op zich wachten. Een woordvoerder van de Palestijnse leider Machmoud Abbas zei dat het Amerikaanse besluit om te bezuinigen erop gericht was, de Palestijnen ertoe te bewegen af te zien van hun eis voor Jeruzalem. Het moet de Amerikanen duidelijk zijn dat er geen vrede zal zijn zonder Oost-Jeruzalem als hoofdstad van een Palestijnse Staat.

'De Amerikaanse regering gebruikt goedkope chantage als politiek instrument. De Amerikaanse regering zou zich moeten schamen voor het voortdurend tiranniseren en straffen van een bezet volk. De VS hebben al blijk gegeven van hun kwaadwilligheid in hun overeenkomst met de Israëlische bezetting en Israël toestemming gegeven om land en hulpbronnen te stelen, en nu tonen ze economische wreedheid door de Palestijnse slachtoffers van de bezetting te straffen', aldus Hanan Ashrawi van het uitvoerend comité van de PLO.

De maatregel van de Amerikaanse president Trump zou geen echte verrassing moeten zijn. Verwachten de Palestijnen werkelijk dat ze financiële steun van de Verenigde Staten zullen blijven ontvangen, terwijl ze zelf de Amerikaanse president Tromp afwijzen en geen gelegenheid voorbij laten gaan om hem te beledigen, en zij ook niet bereid zijn deel te nemen aan onderhandelingen over vrede? De Palestijnse Autoriteit blijft ook maandelijkse salarissen betalen aan terroristen en hun families. Waarom zouden de VS dit mede-financieren?

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.