Groeten uit Israël: Wennen aan de schooltijden

zondag 26 augustus 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Een nieuwe week is begonnen. Het is inderdaad de laatste week van de eeuwig-lange zomervakantie. Sinds 20 juni is onze jongste zoon niet meer op school geweest, afgezien van twee eindexamen toetsen die nog begin juli afgenomen werden. Maar onderwijs? Dat was er al sinds tweeënhalve maand niet meer. Na zo een lange tijd is het altijd erg moeilijk om weer aan de dagelijkse schooltijden te wennen.

Het nieuwe schooljaar zal een heel bijzonder jaar zijn, het zal het laatste schooljaar van onze jongste zoon worden. En we zijn het er samen over eens dat hij later zich deze tijd nog zal herinneren. Het is me inderdaad gelukt de schoolboeken te kopen die hij voor de twaalfde klas nodig heeft. Het waren er niet zo veel, want de meeste boeken van het afgelopen jaar zullen wonderlijk genoeg verder worden gebruikt.

Vroeger brachten we de oude schoolboeken meestal gewoon naar de kelder, om ze dan misschien ooit nog eens te kunnen verkopen. Maar daar was meestal niets meer van gekomen. Uiteindelijk kwamen veel boeken in de oudpapier­container, omdat ze niet meer actueel waren. Maar ditmaal toonde onze zoon zelf initiatief en ging in de laatste week samen met een vriend naar een school­boeken­markt in het park, om van een paar boeken afscheid te nemen voor contant geld. Daarbij schijnt hij een goed zakelijk gevoel te hebben getoond. Nadat hij zijn vriend bij de verkoop van een bepaald boek door een lagere aanbieding overtroefd had, had hij uiteindelijk 150 shekel verdiend, zo’n 35 euro, terwijl zijn vriend met lege handen naar huis ging. Nu gaat hij nog van de laatste vakantieweek genieten, voordat hij naar de laatste ronde voor het eindexamen gaat. Tegelijk zal in dat nieuwe jaar blijken wat hij in het leger zal gaan doen.

Over een week zal het hier weer vol zijn, de school van onze zoon (Foto: Dov Eilon)

Het was echt warm dit weekeinde. De airco draaide bijna zonder onderbreking. Hoe goed hij ook koelde, ik ben er zeker van dat ik het flink warm zal krijgen als de volgende elektriciteits­rekening het huis binnen komt dwarrelen. Vandaag zullen de temperaturen gelukkig wat zakken. Onderweg naar Jeruzalem was de lucht nog geheel bedekt, en ook nu zijn er nog wat wolken te zien. Het wordt tijd dat de herfst komt. De zomer mag van mij best afscheid nemen.

En hier is dan het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt, met een lichte daling van de temperatuur, die vooral in de bergen iets onder het gemiddelde voor dit jaargetijde zal liggen. De komende nacht kan er in het noorden en aan de kust een beetje regen vallen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, aan de Dode Zee 37 graden, Be'er Sheva 32 graden, Eilat aan de Rode Zee 38 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een centimeter verder gedaald en staat nu op 214,17 meter onder de zeespiegel.

Omdat we dit weekeinde een 'volle bak' hadden, dat wil zeggen dat onze familie op bezoek was, had ik helemaal geen belangstelling voor de nieuwsberichten. Pas vanmorgen vroeg in de auto heb ik de radio aangezet. Het schijnt betrekkelijk rustig te zijn geweest, want er was geen dramatisch nieuws. En zo mag het van mij gerust blijven. Dan heb ik misschien ook weer eens wat tijd om met u door de straten van Jeruzalem te wandelen. Juist nu, kort voor de feestdagen, kan dat heel interessant zijn.

Maar nu begint het weer. Over alles wat momenteel voor Israël van belang is, zullen we u zoals altijd in ons dagelijkse nieuws informeren. En ook aan het nieuwe oktobernummer van ons blad Israel Today wordt al gewerkt.

En nu wens ik u een prettige en rustige zondag. Bij ons is de werkweek al begonnen. He ga u goed. Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.