Netanyahu naar bijeenkomst van de Baltische Staten

vrijdag 24 augustus 2018 |  Redactie Israel Today
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is donderdag op reis gegaan naar Litouwen, waar hij de topontmoeting van de Baltische Staten zal bijwonen. Dit is zijn eerste bezoek aan het land in zijn huidige functie en dit 'weerspiegelt de groeiende status van Israël in de wereld', zoals hij journalisten voor zijn vertrek vertelde.

Bij zijn bezoek aan Litouwen gedacht hij ook de grote Joodse bevolking die daar thuis gevestigd, met 'hun indrukwekkende hoogtepunten en het dieptepunt van de tragedie van de Holocaust'. Bovendien had het een persoonlijke component voor hem, aangezien de families van zowel zijn vader als zijn moeder uit Litouwen kwamen, waarop hij tijdens zijn reis zal terugkomen.

Een ander aandachtspunt tijdens zijn bezoek was het veranderende beeld van Israël in Europa. Hij wil de politieke en economische banden tussen de naties van Europa en Israël versterken en daarvoor in contact blijven met de verschillende statenblokken in Europa, zoals de Baltische of Oost-Europese Staten. Hij wil ook 'de niet altijd vriendelijke houding van de EU ten opzichte van de Israëlische Staat in evenwicht brengen, om zo een eerlijker en natuurlijker behandeling van de Staat Israël te bereiken'.

Ook werd hem gevraagd naar de beslissing om het werk aan de Ayalon snelweg niet op zaterdag (Shabbat) uit te voeren. Netanyahu: 'Ik denk niet dat het juist is om een snelweg in Ayalon midden in de week af te sluiten, ik denk dat dit begrepen en overwogen zal worden. Ik denk niet dat er een afsluiting voor het verkeer zal zijn.'

Tot slot werd hem gevraagd, of hij na de mededeling van Bolton over de Golanhoogten zijn verwachtingen zou veranderen. Hij zei: 'Zou ik zoiets opgeven? Geen kans'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.