Interactief wandelpad dwars door Galilea

Friday, August 24, 2018 |  Theresa Engelhardt
De ‘Sanhedrin Trail’ legt een verbinding tussen techniek en archeologie. Het pad loopt dwars door de natuur tussen Tiberias en het nationale park ‘Beit Shearim’. Negentienhonderd jaar geleden liepen hier de grote Joodse denkers overheen. De Galilese dorpen waar in het verleden het Sanhedrin vergaderde, worden door het 70 km lange pad met elkaar verbonden. We praten over de tijd dat de Romeinen Israël bezetten.

Het Sanhedrin (de Hoge Raad) fungeerde lange tijd als hoogste rechtsorgaan voor religieuze en politieke zaken. Al sinds Mozes was dit het hooggerechtshof van de Joden. In de tijd van de Tweede Tempel was het Sanhedrin gevestigd in Jeruzalem in een gebouw dat deel uitmaakte van het tempelcomplex. Na de verwoesting van Jeruzalem kreeg rabbijn Jochanan toestemming van de Romeinen om de Hoge Raad te verhuizen naar Galilea in de Romeinse provincie ‘Syria Palaestina’.

De Hoge Raad werd na de verwoesting van de Tempel niet meer geleid door de hogepriester, maar door een patriarch. Verder bestond de Raad uit farizeeërs, die vóór die tijd oppositie hadden gevoerd tegen de Hellenistische Joden die de Grieks-Romeinse gebruiken overnamen.

Het wandelpad is met de hulp van duizenden schoolkinderen en vrijwilligers aangelegd. Het bijzondere aan dit pad is de verbinding tussen de geschiedenis van het land en moderne technologie. Het gaat namelijk om een ‘smart trail’ met hightech ‘mijlpalen’. Die zenden door middel van GPS informatie naar de smartphones van de wandelaars. De mijlpalen werken ook met 3D-brillen en smartphone-apps.

Yair Amitzur, een archeoloog van de Israëlische Oudheidkundige Dienst (IAA), zei: ‘Er bestaat in Israël geen enkel ander pad dat op deze manier gebruik maakt van techniek. De aanleg van het Sanhedrin Pad was een enorm project omdat natuur, milieu en geschiedenis worden gecombineerd. Je vindt er ook alle culturen van de huidige bevolking van Galilea in terug.’ Amitzur benadrukte dat het pad ook de geschiedenis van de drie grote monotheïstische religies vertegenwoordigt.

Tijdens het werken aan het pad hebben scholieren archeologische vondsten gedaan, bijvoorbeeld een onbeschadigde oude olielamp van 1400 jaar oud, waarin een menora is gekerfd. En naast resten van de oude Joodse glasindustrie vonden ze een zeldzame gouden munt uit de tijd van sultan Suleiman de Grote (1494-1566). De munt werd gevonden door leerlingen van de Ha-Moshavaschool, die eerst dachten dat de archeologen een grap hadden uitgehaald en de munt voor hen hadden neergelegd. Er zijn slechts twee andere exemplaren van deze munt gevonden.

Israel Hasson, de directeur van de IAA, vindt het Sanhedrin wandelproject van grote waarde omdat jonge mensen erdoor in contact worden gebracht met grote inspirerende mensen uit het Joodse volk. Hij zegt: ‘Het pad is een baanbrekende onderneming. We maken gebruik van hypermoderne techniek om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen de eeuwenoude wortels van hun land ontdekken.’

Dit artikel verscheen in het juninummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.