Groeten uit Israël: Wees dankbaar met wat je hebt

Friday, August 24, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

En daar is-ie weer, de vrijdag. Weekeinde, shabbat. De laatste tijd heeft het weekeinde bij ons in het gezin aan betekenis gewonnen. Niet dat de shabbat en het weekeinde vroeger niet iets bijzonders waren, maar sinds onze oudste zoon het huis uit is, of zoals men wel zegt 'vleugels heeft gekregen', en nu met zijn vriendin in Tel Aviv woont, is elke vrijdag waarop hij met zijn vriendin naar huis komt, een bijzonder mooie vrijdag en een prachtige shabbat, een mooier weekeinde kan er dan niet zijn. En als dan ook onze dochter niet op de legerbasis hoeft te blijven en na een week in het leger weer thuiskomt, is er geen mooier weekeinde denkbaar. Plotseling realiseer je je dan dat er niets belangrijkers is dan het gezin. Je leert te waarderen wat vroeger zo vanzelfsprekend leek. Maar niets is vanzelfsprekend, dat leer ik nu steeds beter.

We moeten trouwens veel meer dankbaar zijn voor datgene wat we hebben, en niet altijd jaloers naar de ander kijken, alleen omdat hij misschien een mooiere auto of een grotere tuin heeft, of net weer van een dure vakantie is thuisgekomen.

Toen ik gisteren op mijn weg naar de auto in Jeruzalem nog een paar inkopen deed, ging ik een kleine bakkerij bij de ingang van de Machane Jehudamarkt binnen, die pas onlangs geopend is en door een orthodoxe Jood wordt gerund. Ik zag dat hij daar van die lekkere kwarktaart heeft, op een groot bakblik. De winkelier snijdt dan het gewenste stuk voor je af. Terwijl hij het gewenste stuk taart voor me inpakte, feliciteerde ik hem met de opening van de winkel en vroeg hem hoe het loopt. 'U weet', antwoordde hij, 'dat het hier erg duur is om een winkel te hebben. Alle betrokken maken er winst, de verhuurder, de stad en de belastingdienst. Maar ik ben dankbaar voor wat ik krijg. God zijn gedankt.'

Wat heeft hij toch gelijk, dacht ik, en ik betrapte me erop dat ik wel een beetje jaloers was. Ik wenste hem nogmaals veel succes en nam afscheid met 'shabbat shalom'. Hoe vaak we ook kritiek hebben op die orthodoxe Joden, je kunt toch best wat van hun leren. Zij zien altijd het halfvolle glas in plaats van de lege helft. Zij zijn dankbaar voor wat hun gegeven wordt. Nu hoef ik alleen nog maar de kwarktaart met mijn gezin te proeven.

Supermarkt in Modi’in (Foto: Dov Eilon)

En ik heb nog wat leuks meegemaakt bij mijn shabbatsinkopen. Gisteravond ging ik nog naar de supermarkt om voor mijn dochter een paar porties lekkere vruchtenyoghurt te kopen, waar ze zo van houdt. Toen ik dan voor de koeling met de zuivelproducten stond, ergerde ik me eerst weer wat aan de hoge prijzen in vergelijking met die in Duitsland. Terwijl ik daar dus wat radeloos voor de enorme keus aan yoghurtsoorten stond, kwam er een kassière aan en zocht een paar soorten yoghurt bij elkaar. 'Als u wist wat deze yoghurts in het buitenland kosten, zoudt u ze niet kopen,' flapte ik eruit. Toen vertelde ik haar hoe goedkoop deze vruchtenyoghurts in Duitsland zijn, ongeveer een vijfde van de prijs hier in Israël. 'Maar ze zijn zo lekker,' zei ze. 'En toch leef ik liever in Israël dan in Duitsland.' Zonder aarzelen gaf ik haar gelijk. 'Ik ook,' antwoordde ik spontaan en nam acht porties yoghurt uit het rek, zonder me te ergeren.

Ik woon al dertig jaar in Israël. Het was en is niet altijd gemakkelijk. Maar ik heb nooit spijt gehad van deze stap, en ik zou het altijd wéér doen.

Daarom houd ik van Israël

Ik ben u nog het weerbericht schuldig, dat mogelijk ook een reden is dat ik zo graag hier woon.Hier is dan het weer voor vandaag ik Israël: Helder met een verdere lichte temperatuurstijging, vooral in de bergen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 32 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 40 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Be'er Sheva 36 graden, Eilat aan de Rode Zee 41 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea staat op 214,16 meter onder de zeespiegel.

En nu wens ik u een prachtig en rustig weekeinde en een gezegende shabbat. Wees blij met wat u hebt en zie altijd alleen het halfvolle glas. Het ga u goed.

Shabbat shalom vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.