Terwijl Bolton en Netanyahu Syrië bespreken, bereidt Iran zich voor op oorlog tegen Israël

donderdag 23 augustus 2018 |  Yochanan Visser
John Bolton, de nationale veiligheidsadviseur van president Donald Trump, deze week in Jeruzalem voor een driedaags bezoek, sprak met premier Netanyahu vooral over Syrië en op de verschansing van Iran in het door oorlog verscheurde land.

Bolton onthulde dat de Russische president Vladimir Poetin aan president Trump had verteld dat hij blij zou zijn als de Iraanse reguliere en illegale troepen uit Syrië zouden worden teruggetrokken, maar dat hij niet in staat was ‘om het zelf te doen’.

De afgezant van Trump stelde voor dat de Verenigde Staten zou samenwerken met het Russische leger om het doel van een volledige Iraanse terugtrekking uit Syrië te bereiken. Verder zei hij dat hij de kwestie woensdag aan de orde zou stellen bij zijn Russische collega Nikolai Patrushev tijdens een vergadering in Genève.
‘Het punt was dus dat gezamenlijke Amerikaans-Russische inspanningen misschien voldoende zouden kunnen zijn. Nu weet ik ook niet of dat juist is, maar het is zeker een van de onderwerpen waarover ik morgen in Genève met mijn Russische collega zal spreken’, zei Bolton dinsdag tijdens een persconferentie in Jeruzalem.

Bolton maakte duidelijk dat na de nederlaag van ISIS in Syrië het uitbannen van de aanwezigheid van Iran in Syrië nu de hoeksteen is van het Midden-Oostenbeleid van Trump.
Het Amerikaanse leger beschikt over duizenden speciale troepen in gebieden in het noordoosten van Syrië die onder controle staan van de door de Koerden geleide Syrische Democratische Strijdkrachten en in het al-Tanf-gebied in de nabijheid van de Iraakse grens in de Oost-Syrische woestijn.
Die gebieden vormen dertig procent van het Syrische grondgebied, en het feit dat de door Iran gesteunde pro-Assad-coalitie tot nu toe niet heeft geprobeerd die gebieden te 'bevrijden' is een gevolg van de Amerikaanse aanwezigheid daar.
Het behoud van de controle over de Koerdische provincies in het noorden en noordoosten van Syrië en het behouden van een steunpunt in het oosten van Syrië is van vitaal belang voor de nieuwe Amerikaanse strategie voor Syrië. Tevens is het belangrijk voor Israël, dat zich grote zorgen maakt over de Iraanse activiteiten in Syrië.

Begin augustus voltooide Iran de oprichting van een landbrug die zich uitstrekt van de Iraanse grens in de provincie Ninevé, Irak, via Syrië tot aan de Israëlische grens op de Golanhoogten. Dit gebeurde nadat de pro-Assad-coalitie de laatste delen van voornamelijk islamitisch verzet langs de Jordaans-Israëlische grens in Zuid-Syrië had vernietigd.
‘Hezbollah en andere door Iran gesteunde sjiitische milities speelden naar verluidt een sleutelrol bij de herovering van de regio langs de grens. Dit ondanks Russische garanties, dat zij van de Israëlische grens zouden worden weggehouden, en ondanks ontkenningen door het Assad-regime, dat de door Iran getrainde en gefinancierde troepen aan de strijd deelnemen’, meldden we destijds.

Dit werd later bevestigd door Orit Perlov van het Institute for National Security Studies, die in een recent onderzoeksartikel schreef hoe de Quds Strijdmacht van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) het Syrische leger heeft omgevormd en de leiding heeft bij elke grote aanval tegen rebellen.
‘Iran, niet Rusland, is de dominante speler in Syrië,’ schreef Perlov, terwijl hij eraan toevoegde dat de Islamitische Republiek ‘de grensovergangen tussen Syrië en Irak en tussen Syrië en Libanon controleert en op basis van etnische elementen gebieden en gemeenschappen reorganiseert.’

Ander uniform aantrekken
Iran heeft de Syrische Nationale Strijdkrachten opgebouwd, die momenteel 90.000 sjiitische en alawitische strijders tot hun beschikking hebben.
Qassem Soleimani, de sluwe bevelhebber van de Quds-troepenmacht van de IRGC die verantwoordelijk is voor de uitbreiding van de islamitische revolutie in het Midden-Oosten, bracht ook sjiitische milities uit Pakistan, Irak en Afghanistan in de Syrische strijd, terwijl de Quds-troepenmacht ongeveer 5000 strijders heeft in Syrië.
Perlov meldde dat sjiitische milities in Syrië - waaronder Hezbollah - gewoon van uniform wisselden nadat de Russen, Amerikanen en Israël eisten dat ze buiten de gevechten langs de Israëlische grens zouden blijven.
De INSS-onderzoeker denkt dat Israël op dit moment liever de Iraanse opbouw langs zijn noordelijke grens negeert en zich in plaats daarvan richt op het voorkomen van ‘versterking van substantiële Iraanse militaire capaciteiten in Syrië’.

Bolton sprak tijdens de persconferentie over de Israëlische militaire activiteiten tegen Iran in Syrië.
De Israëlische luchtmacht handelde ‘telkens wanneer Iran raketten of andere bedreigende wapens in Syrië heeft gebracht,’ zei Bolton, en vervolgde dat hij die Israëlische luchtaanvallen zag als een ‘wettige handeling van zelfverdediging’.

De lange arm van Israël
Nadat de terugkeer van Assads troepen naar het gebied langs de Israëlische grens een feit werd, lijkt Israël zijn strategie in Syrië gewijzigd te hebben en richt het zich nu blijkbaar op commandanten die met Soleimani samenwerken aan voorbereidingen voor een toekomstige oorlog tegen de Joodse Staat.
Op 18 augustus werd Ahmad Issa Habib, een hooggeplaatst Syrisch officier die de leiding had over Assad's 'Palestijnse departement', in zijn auto in het hoofd geschoten terwijl hij in de Hama-regio in het noordwesten van Syrië reed. Anonieme Syrische bronnen vertelden aan de Israëlische legerradio ‘Galatz’ dat Habib Assads centrale man was in de strijd tegen Israël.

De aanslag op Habib kwam twee weken nadat de Mossad naar verluidt de Syrische raket­wetenschapper Aziz Asbar doodde, die stierf toen een bom in zijn auto explodeerde.
Asbar had ‘vrije toegang tot de hoogste niveaus van de Syrische en Iraanse regering, en zijn eigen team beveiligers. Hij leidde een topgeheime wapen­ontwikkelings­eenheid, genaamd Sector 4, en was hard bezig met de bouw van een ondergrondse wapenfabriek’, schreef Ronen Bergman, een van Israëls belangrijkste onderzoekjournalisten, op 6 augustus in de New York Times.

Iran dreigde er ondertussen mee Israël opnieuw aan te vallen wanneer de regering-Trump besluit een militaire campagne tegen de Islamitische Republiek te beginnen en doorgaat met het opbouwen van troepen die de Amerikaanse positie in Irak en Syrië moeten veiligstellen.

De Iraanse koepelorganisatie Hashd al-Shaabi van voornamelijk sjiitische milities in Irak heeft nu het westen van de Iraakse Anbar-provincie ingenomen. Deze provincie grenst aan Syrië en aan de belangrijkste Syrische wegen. Het gebied wordt nu gezuiverd van anti-Iraanse elementen.
De nieuwe operatie van Hashd al-Shaabi in Irak staat onder toezicht van Suleimani, die vorige week Iran zwoer de Verenigde Staten te zullen verpletteren en die verantwoordelijk was voor de oprichting van een nieuwe Syrische troepenmacht; die ‘Golan Bevrijdingsbrigade’ wordt genoemd.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.