VN: Israël mag Gaza niet tot 'gijzelaar' maken met hulp

Thursday, August 23, 2018 |  Redactie Israel Today
De VN-secretaris van Buitenlandse Zaken Rosemary DiCarlo dringt er bij Israël op aan zijn hulp aan de Gazastrook niet afhankelijk te maken van politieke omstandigheden.

Afbeelding: Palestijnen ontvangen hun maandelijkse voedselhulp in een VN-distributiecentrum (UNRWA) in de stad Rafah in het zuiden van de Gazastrook (foto: Abed Rahim Khatib/Flash90).

Na een reeks gewelddadigheden zou Gaza aan de rand van de oorlog staan. De huidige situatie maakt het nog urgenter, een uitbraak van nieuwe vijandelijkheden te voorkomen, de dringendste humanitaire problemen aan te pakken en verzoening binnen Palestina tot stand te brengen.

DiCarlo zei ook dat de fondsen voor de noodbrandstof van de VN, voor in totaal van bijna 250 ziekenhuizen en water- en hygiënische faciliteiten 'nu volledig zijn verbruikt'. Even dramatisch is de situatie bij de geneesmiddelen: 40 procent van het bedrag is al besteed. Sinds de machtsovername door Hamas in 2007 hebben Israël en Egypte een economisch gevoelige blokkade tegen de Gazastrook ingesteld.

Sinds juli zijn er veelvuldig felle gevechten geweest tussen Israël en Hamas, waarbij Hamas tientallen raketten op Israëlisch grondgebied afvuurt en vuurvliegers naar de Israëlische velden stuurt, waarna het Israëlische leger met luchtaanvallen reageert. Toen Israël daarop de grensovergang Kerem Shalom sloot, verslechterde de humanitaire situatie in Gaza beduidend, zei DiCarlo.

Terwijl de internationale gemeenschap zich concentreert op het oplossen van de problemen in Gaza en het herstellen van de legitimiteit van de Palestijnse Autoriteit over de Gazastrook, is volgens uitspraken van DiCarlos het doorzettingsvermogen van personen aan beide zijden een goede herinnering aan het feit dat er een tweestatenoplossing moet worden gevonden waarin Israëli's en Palestijnen in vrede en veiligheid kunnen leven.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.