Moet Israël bezorgd zijn over Trump's woorden?

Wednesday, August 22, 2018 |  Ryan Jones
Het feit dat de Amerikaanse president Donald Trump dinsdag een deel van zijn rally in Charleston, West Virginia, wijdde aan het Israëlisch-Palestijnse vredesproces, suggereert dat hij van plan is zeer binnenkort zijn vredesplan voor het Midden-Oosten te onthullen, dat door Trump zelf de 'deal van de eeuw' wordt genoemd.

Afbeelding: Er werd gewaarschuwd dat het aandringen bij Trump om de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen, duur zou blijken te zijn. (Foto: Hadas Parush/Flash90)

Trump herhaalde in zijn commentaar, dat de Israëli's niet zo blij zullen zijn met de eisen die aan hun natie worden gesteld.

Al sinds december vorig jaar, toen Trump Jeruzalem officieel erkende als hoofdstad van Israël, en vooral sinds 14 mei van dit jaar, toen de Amerikaanse ambassade werd verplaatst naar de Heilige Stad, vrezen Israëli's dat er een hoge diplomatieke prijs zou moeten worden betaald voor het ongekende gebaar van de Amerikaanse leider. Trump bevestigde dinsdag die angsten in niet mis te verstane bewoordingen.

Trump vertelde de menigte dat hij volledig achter het Israëlische standpunt staat door Jeruzalem 'van tafel' te nemen, een verwijzing naar de eis van Israël dat de stad verenigd blijft onder Israëlische soevereiniteit als deel van om het even welke alles­omvattende vredes­overeenkomst.

'In eerdere onderhandelingen zijn ze nooit voorbij Jeruzalem gekomen,' merkte Trump op. 'Nu zal Israël een hogere prijs moeten betalen, omdat het van de tafel is. De Palestijnen zullen iets heel goeds krijgen, want het is nu hun beurt'.
Het is dat 'iets heel goeds' waarover Israëli's zich zorgen maken, omdat de meeste Palestijnse 'rode lijn' eisen een zeer reële existentiële bedreiging vormen voor de toekomst van Israël als Joodse Staat.

Natuurlijk, als Trump niet van plan is om te voldoen aan de hoogste Palestijnse eisen, zoals het overspoelen van Israël met miljoenen zogenaamde Palestijnse 'vluchtelingen', en in plaats daarvan alleen maar hen een hoop geld of een andere economische stimulans wil geven, is het even onwaarschijnlijk als bij vorige presidenten dat de Palestijnen hiermee instemmen, en kan Israël daarom opgelucht ademhalen.

Bovendien heeft de Palestijnse leider Machmoud Abbas zichzelf al buitenspel geplaatst over de kwestie Jeruzalem. Trump, die zich nooit liet intimideren om iemand anders standpunt te accepteren, heeft resoluut verklaard dat Jeruzalem 'van tafel' is. Maar Abbas heeft decennialang volgehouden dat er geen vrede kan zijn, tenzij de oostelijke helft van Jeruzalem, met inbegrip van de Tempelberg, aan de Palestijnen wordt overgedragen.

Een van deze twee mannen moet een stap terug doen, en geen van beide heeft zich daar ooit toe bereid getoond. Voor Trump is het een kwestie van trots. Voor Abbas is het trots, maar ook het feit dat zijn regering, en misschien zijn leven, in gevaar zou komen door nu inzake Jeruzalem op te geven.

Het komt erop neer dat het plan van Trump, hoe baanbrekend het ook moge zijn, zeer weinig kans maakt om door de Palestijnse Autoriteit te worden aanvaard.
Deze president is er nu al in geslaagd om met pure wilskracht schijnbaar onmogelijke agenda's door te drukken. Dus wie weet? Misschien zou Israël zich zorgen moeten maken.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.