Bijna regeringscrisis door bouw van brug op Shabbat

Wednesday, August 22, 2018 |  Redactie Israel Today
Het begon gisteren met een eenvoudig bericht van het nieuwsportaal Ynet over een geplande bouw van een voetgangersbrug over de Ayalon snelweg in Tel Aviv. Voor het begin van de zou de komende zes weken in het weekeinde in de nacht telkens een rijrichting voor het verkeer worden gesloten, om de bouw van de brug in het weekeinde mogelijk te maken zonder het verkeer te veel te hinderen.

Het was echter slechts een kwestie van tijd voordat de religieuze coalitiepartners van de regering zich uitspraken. Want werken in het weekeinde betekent werken op Shabbat en dat is voor religieuze Joden onaanvaardbaar. Onmiddellijk plaatsten de religieuze partijen advertenties in de krant tegen het werk op Shabbat en stuurden een brief aan premier Benjamin Netanyahu, waarin hij werd aangespoord, het plan voor werk op Shabbat onmiddellijk te stoppen. Het zou een massale ontering van de Shabbat zijn. Daarbij werd op een punt uit het regeerakkoord gewezen, waarin staat dat de status-quo op het gebied van religie en Staat moet worden gehandhaafd, zoals dat in Israël al decennialang gebruikelijk is.

Soortgelijke problemen hebben zich vorig jaar al voorgedaan toen de Israëlische spoorweg in het weekeinde en tijdens de Shabbat werkzaamheden verrichtte. Als gevolg daarvan trokken de religieuze partijen zich bijna terug uit de coalitie.

Om een nieuwe regeringscrisis te vermijden, beval de Minister van Vervoer Israël Katz het geplande werk aan het brugproject onmiddellijk te stoppen en vroeg een nieuw programma voor de uitvoering van het project binnen de week en niet op Shabbat. Zo kon het werk in de nacht worden uitgevoerd. Hij omschreef de mededeling over het werk op de Shabbat als overbodig. Het werk aan Shabbat was goedgekeurd door het ministerie van Arbeid en de politie.

De burgemeester van Tel Aviv Ron Huldai noemde het besluit van de minister van Vervoer schandalig. 'De sluiting van de Ayalon snelweg midden in de week zal een catastrofe veroorzaken voor al het verkeer, veel groter dan de belemmeringen waaronder de stad te lijden had als gevolg van het stopzetten van werk aan het spoor op de Shabbat,' zei hij. Net als de opdracht om winkels op Shabbat te sluiten, is dit een nieuwe poging om het karakter van de stad en de Staat te veranderen. Hij zou een procedure voor het Hooggerechtshof niet uitsluiten.

Verkeersopstopping op de Ayalon snelweg (Archieffoto: Uri Lenz/Flash90)

Ook Yair Lapid, de leider van de partij Yesh-Atid, bekritiseerde het besluit om het werk op Shabbat te verbieden. 'De orthodoxen, de ware leiders van deze regering, bevalen Netanyahu het werk te stoppen. En hij volgde de aanwijzing natuurlijk op, en legde het werk stil. En wij zullen daarom opnieuw krankzinnige verkeers­opstop­pingen ondervinden,' hij zei.

Viceminister van Volksgezondheid Ja'akov Litzmann (Thorapartij) verwelkomde het besluit van de minister van Vervoer. Hij heeft zich verantwoordelijk gedragen en een onnodige schending van de status-quo en de Joodse traditie vermeden. 'De Shabbat is al generaties lang als dag van nationale rust van de hoogste waarde. Het besluit om het werk op de Shabbat te stoppen is een prijzenswaardige stap en een teken van verant­woorde­lijkheid, gelet op de provocatie van en de schade aan de religieuze en traditionele bevolkingsgroepen die de meerderheid van het Israëlische publiek vormen'.

Het is onduidelijk wanneer met de bouw van de voetgangersbrug wordt begonnen. Het is echter wel zeker dat dit tot aanzienlijke verkeers­belemmeringen zal leiden. Want ook nu staan er elke dag zeer lange files op de Ayalon-snelweg. Nu moet men beslissen wat belangrijker is, de rust van de Shabbat of het vermijden van verkeerschaos.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.