Groeten uit Israël: 'Gratis' onderwijs is niet goedkoop

Wednesday, August 22, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Er is weer een nieuwe heel normale zomerdag begonnen. Over het weer is er niets nieuws te vertellen, dat is zoals altijd in deze dagen. Zon, blauwe hemel en warm, maar gelukkig niet te warm, hoewel dat natuurlijk een kwestie van smaak is. Hoe mooi het weer reeds vroeg in de ochtend is, kunt u zien op nevenstaande titelfoto voor dit artikel. Links ziet u overigens ons redactiegebouw. Ik zit op de vijfde verdieping, en heb daardoor een mooi uitzicht op de stad.

En dan nu het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt tot helder, met voor het jaargetijde normale temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 39 graden, aan de Dode Zee 37 graden, Be'er Sheva 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 40 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een hele centimeter gedaald en staat nu op 214,15 meter onder de zeespiegel.

Het nieuwe schooljaar begint over precies elf dagen, dan is de zomervakantie voorbij, het laatste schooljaar voor onze jongste zoon. Daarna hebben ook wij als ouders niets meer met scholen te maken. Ieder jaar ergerde ik me aan de verschillende tarieven, die men elk jaar aan de school moet betalen. Zoals u wellicht weet, is hier in Israël het onderwijs voor kinderen vanaf hun derde levensjaar 'gratis'. Maar dit 'gratis' heeft ook een prijs. Gratis is iets dat niet echt bestaat. Niets is gratis. Inderdaad, wij betalen geen schoolgeld, en ook de kleuterscholen kosten tegenwoordig inderdaad helemaal niets meer. Toen onze oudste zoon drie jaar was en naar de kleuterschool ging, moesten we daar maandelijks nog bijna 800 shekel voor op tafel leggen, ongeveer 200 euro. Dat is nu voorbij.

Maar een school die niets kost? Een goede mop. De scholen vragen om betaling voor de extra uren die niet op het gewone rooster staan. Deze betalingen worden slim 'vrijwillige betalingen' genoemd. Maar ik zou de ouders wel eens willen zien die hun kinderen niet aan deze lessen laten meedoen. Dat is niet zo fraai tegenover de klasgenoten. Ik moet daar wel bij toegeven dat dit extra onderwijs een verrijking is. Maar deze dwang-achtige praktijk is niet netjes. Daar komen dan nog betalingen bij voor schoolreisjes, lesmaterialen, verzekering en het grote feest aan het einde van het schooljaar, en nog wat punten die me nu even niet te binnen schieten. Sommige bedragen zijn groter dan de door de staat toegestane bedragen, iets waar de scholen zich niet echt aan storen. Al met al kom je dan al gauw op circa 2000 shekel, ongeveer 500 euro, per jaar. Dat mag dan niet zo dramatisch klinken, maar dat moet je dan wel met het aantal leerlingen vermenigvuldigen.

De school van onze oudste zoon was zelfs nog wat duurder, waardoor ik, toen al onze drie kinderen naar school gingen, zo rond de 7000 shekel, dus ongeveer 1600 euro, per jaar moest betalen. Dat was toen al een hele last. Ieder jaar wordt de nationale ouderraad weer wakker en eist dat deze betalingen worden gestaakt en roept de ouders op deze betalingen te weigeren. Dan volgen er meestal een paar gesprekken met het Ministerie van Onderwijs, hier en daar wordt het bedrag dan wat verlaagd, en op het laatst laten de ouders zich meestal ompraten, want het gaat tenslotte om het onderwijs aan onze kinderen. En wie wil niet het beste voor zijn kind? Daarom zullen we ons er ook ditmaal maar weer bij neerleggen en de tarieven voor het 'gratis' onderwijs betalen. Over elf dagen begint het dan dus weer. Veel succes.

En dan heb je nog die verdraaide schoolboeken (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Interessant is dat de leraren dit jaar nog niet hebben gedreigd met een staking aan het begin van het schooljaar. Ook dat hoort eigenlijk bij de traditie. Misschien komt dat doordat we slechts een week na het begin van het schooljaar reeds aan de hoge feestdagen beginnen. Op 9 september vieren we het Rosh haShanah, Joods Nieuwjaar. De dag daarvóór is een shabbat. Nieuwjaar bestaat uit twee feestdagen. En ongeveer een week later hebben we dan Yom Kippoer, Grote Verzoendag, onze grootste en belangrijkste feestdag. En slechts vier dagen later, op 23 september, beginnen we Soekkot te vieren, het Loofhuttenfeest. De kinderen hebben dan van 22 september tot 3 oktober vakantie. De leraren natuurlijk ook, wat wellicht de reden is dat er tot nog toe geen stakingsdreigingen zijn geweest. Een staking op een feestdag is gewoon niet effectief.

Ik heb nu genoeg over scholen gesproken. Dat komt misschien doordat het ons laatste schooljaar in het gezin is. En nu wens ik u een prettige en rustige woensdag. Zoals altijd zullen wij u op de hoogte houden van alles wat hier bij ons van belang is. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.