Pepsi betaalt $ 3,2 miljard voor Israëlisch SodaStream

dinsdag 21 augustus 2018 |  Redactie Israel Today
De Amerikaanse drankengroep PepsiCo wil voor een bedrag van 3,2 miljard dollar de Israëlische producent van frisdrankmachines SodaStream overnemen, werd maandag bekend gemaakt. De grote transactie zal naar verwachting in januari 2019 zijn afgerond.

Afbeelding: De nieuwe SodaStream fabriek in Be'er Sheva (Foto: Flash90)

Het merk SodaStream vindt zijn oorsprong in Groot-Brittannië, waar al in 1903 de eerste frisdrankmachine werden geproduceerd. De eerste machine voor koolzuurhoudend water (bruiswater) werd in 1970 gelanceerd door het Britse bedrijf SodaStream. In 1985 werd SodaStream overgenomen door de drankengroep Schweppes. De vertegenwoordiger van SodaStream in Israël was de Engelsman Peter Wiseburgh. Hij was echter zo gefrustreerd door de apparatuur die hij verkocht dat hij in 1991 SodaClub oprichtte en zijn eigen apparaat ontwikkelde. Hij had succes en begon te exporteren naar Zuid-Afrika, Zwitserland en in 1994 ook naar Duitsland. In 1998 nam hij uiteindelijk het bedrijf SodaStream over.

In 2010 werd het bedrijf SodaClub omgedoopt tot SodaStream. SodaStream is nog steeds erg populair in het buitenland; in Duitsland is SodaStream marktleider met een marktaandeel van 78 procent. De apparaten en de verschillende siropen worden in Israël vervaardigd.

SodaStream haalde de voorpagina's in 2015 toen het zijn fabriek in Mishor Adumim moest sluiten omdat deze zich op de zogenaamde 'Westelijke Jordaanoever' bevond. De Groep heeft dus toegegeven aan de druk van buitenaf om niet te produceren in de zogenaamde 'bezette gebieden'. 74 Palestijnse werknemers verloren daardoor hun baan en middelen van bestaan.

Sindsdien produceert SodaStream in zijn nieuwe fabriek in de stad Be'er Sheva in de Negev-woestijn. SodaStream is ook een voorbeeld van co-existentie daar en is de grootste werkgever voor de bedoeïenen die in het gebied wonen.
Soda Stream is actief in 46 verschillende landen, en heeft productievestigingen in: Australië, China, Duitsland, Israël, Nederland, Zweden, VS en Zuid Afrika.

Pepsichef Ramon Laguarta (rechts) en de voorzitter van SodaStream Daniel Birnbaum, gisteren in Tel Aviv (Foto: Sodastream).

De voorzitter van PepsiCo, Ramon Laguarta, heeft maandag op een persconferentie in Tel Aviv beloofd dat SodaStream in Israël zal blijven. De komende vijftien jaar zijn contractueel vastgelegd, maar het doel moet altijd zijn om in Israël te blijven.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.