Groeten uit Israël: Snel nog schoolboeken kopen

Tuesday, August 21, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

En weer begon er een nieuwe dag. Augustus gaat op een of andere manier erg snel. Hoe is het mogelijk dat het alweer bijna eind augustus is? Gisteren herinnerde mijn jongste zoon me eraan dat binnenkort de school weer begint en ik nog geen schoolboeken heb gekocht. Ja, nog één keer, de laatste keer in mijn leven, zal ik me met de lijst van leerboeken voor het nieuwe schooljaar moeten bezighouden. Nog één enkele keer, dan is dat afgelopen.

En omdat het voor de twaalfde klas is, zijn er gelukkig ook wat minder boeken nodig, omdat er in de twaalfde klas de leerstof voor het eindexamen wordt onderwezen, die ook al in de elfde klas is behandeld. Ook heeft onze zoon al enkele vakken afgerond en er een eindcijfer voor het eindexamenrapport voor gekregen. De twaalfde klas eindigt ook duidelijk eerder. Eigenlijk is het na Pesach al afgelopen met het regulaire onderwijs. Daarna hoeven ze meestal alleen nog maar thuis te studeren voor de nog komende eindexamentoetsen. Het is een bijzonder schooljaar. Ook onze zoon is verbaasd dat hij over enkele dagen aan het laatste schooljaar begint.

De lijst van de nieuwe schoolboeken staat op de website van de school. De tijd dat je van de lerares of leraar een vel papier krijgt met de boekenlijst, is allang voorbij. Alles gaat alleen via internet, ook de mededelingen aan de ouders. Iedere scholier heeft een account op een bepaalde webpagina, die ontwikkeld is voor het doorgeven van mededelingen van de docenten aan de leerlingen en voor het publiceren van proefwerk­resultaten. Ook wij als ouders hebben toegang tot dit systeem en kunnen zo de prestaties van onze zoon volgen. Ook de aanwezigheid in de lessen wordt daar geregistreerd. De dagen dat een kind probeerde te verbergen dat hij gespijbeld heeft of een slecht cijfer kreeg, zijn voorbij.

Vandaag zal ik eindelijk de schoolboekenlijst uitprinten en dan met mijn zoon nalopen welke boeken gehaald moeten worden. Jarenlang had ik me steeds voorgenomen de boeken op tijd te bestellen, en niet pas tegen het eind van de vakantie. Maar op de een of andere manier is me dat nooit gelukt. Misschien had ik er gewoon geen zin in. Vakantie is vakantie, waarom zou je je dan al met school bezighouden? Maar nu wordt het tijd, want hoe langer je wacht, des te langer worden de wachtrijen in de winkels.

Wachtrij voor een schoolboekhandel in Jeruzalem, waar ook ik meestal de boeken koop (Foto: Gershon Elinson/Flash90)

En hier dan het weer voor vandaag in Israël: Het blijft zoals het was, zomers warm, maar niet te heet, al is dat natuurlijk relatief. Alstublieft:: Helder tot licht bewolkt, met voor het jaargetijde normale temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 29 graden Tiberias aan het Meer van Galilea 39 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Be'er Sheva 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 40 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een centimeter verder gedaald en staat nu op 214,14 meter onder de zeespiegel.

Nog elf dagen hebben we dus de tijd om nog iets in deze zomervakantie te doen. Ik geloof dat voor het komende weekeinde een stranddag is ingepland. Welk strand dat wordt, daarover hebben we het thuis nog niet gehad, maar het zal natuurlijk een strand zijn waar baden is toegestaan en een reddingsdienst aanwezig is.

Gisteren is er helaas weer een man in zee verdronken. Een 80-jarige toerist uit Oekraïne, die naar Israël was gekomen om een bruiloftsfeest in zijn familie mee te vieren, was in Givat Olga, nabij Hadera, naar een strand gegaan waar het verboden is te baden. Hij is het 52e slachtoffer deze zomer.

En nu wens ik u een prettige en zinvolle dinsdag. Over alles wat vandaag in Israël belangrijk is, kunt u in onze nieuwsberichten lezen. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.