IDF computernerds helpen voedselprobleem oplossen

Monday, August 20, 2018 |  Redactie Israel Today
Over de Israëlische soldaten wordt vaak beweerd, dat ze alleen maar denken aan het onderdrukken en misbruiken van arme Palestijnse Arabieren. De realiteit is dat het Israëlische leger een van de meest humane op aarde is. Veel soldaten gebruiken de vaardigheden, die zij in de IDF hebben geleerd, ten voordele van de hele mensheid.

Een voorbeeld hiervan is de lokale start-up NRGene, opgericht door oud-leden van de befaamde 8200 cyberoorlog eenheid van de IDF.
Decennialang hadden genetici over de hele wereld zich ingespannen om het genoom van broodtarwe in kaart te brengen. Omdat het tarwe genoom vijf keer zo groot is als de menselijke genetische code, bleek dat een zeer langdurig karwij, zodat veel wetenschappers het afgeschreven hadden als een onoverkomelijke taak.

Op dat moment stapte NRGene in. Ze waren al een van de besten in de wereld bij het kraken van complexe computercodes, en besloten een poging te doen om de genetische code van tarwe te ontrafelen. Binnen enkele maanden was NRGene erin geslaagd het genoom in kaart te brengen van een lokale tarwevariëteit die bekend staat als wilde Emmer.

Dat was in 2015 en het werd door onderzoekers van de universiteiten van Haifa en Tel Aviv, die deelnemen aan het International Wheat Genome Sequencing Consortium, als een belangrijke doorbraak beschouwd.

Vorige week publiceerde het Consortium eindelijk de allereerste complete sequentie van het broodtarwe-genoom. De rol van NRGene in deze prestatie, die door sommigen even belangrijk wordt genoemd als de domesticatie van tarwe duizenden jaren geleden, kan niet overschat worden.

Waarom is dit zo belangrijk?
De betrokken wetenschappers, maar ook onderzoekers op vele andere gebieden, hebben jarenlang gewaarschuwd voor een dreigende crisis door voedseltekorten. De wereldbevolking groeit sneller dan de voedselproductie.

Het succesvol in kaart brengen van het tarwegenoom zal wetenschappers en boeren nu in staat stellen om rassen te manipuleren en variëteiten te ontwikkelen die beter bestand zijn tegen vijandige klimaten en ongunstige groeiomstandigheden, en om grotere opbrengsten te produceren.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.