Groeten uit Israël: Je mag niet overal zwemmen

Monday, August 20, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Een nieuwe zonnige dag begint. Eigenlijk zouden we in de zomermaanden het dagelijkse weerbericht kunnen missen, want al het weer verandert al geruime tijd bijna helemaal niet meer. Soms iets warmer, dan weer een paar graden koeler, maar warm is het altijd. En meestal schijnt de zon vanuit een stralend blauwe hemel, ook vandaag. Maar wat zou dat, ook op de tv en de radio heb je na het nieuws altijd het weerbericht, waarom zouden wij het dan anders doen?

En hier is dan het weer voor vandaag in Israël, net zoals het ook gisteren en eergisteren was en wellicht ook morgen zal zijn:
Deels bewolkt tot helder, met een lichte temperatuur­stijging, vooral in de bergen en in het binnenland. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 39 graden, aan de Dode Zee 38 graden, Be'er Sheva 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 40 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is drie centimeter gedaald en staat nu op 214,13 meter onder de zeespiegel.

Een paar dagen geleden vertelde ik u dat er sinds het begin van het badseizoen 49 mensen verdronken waren. Vandaag staat dat aantal al op 52. Op de radio werd gisteren bericht dat er in Israël gemiddeld elke drie dagen iemand verdrinkt. Op de een of andere manier lijken die waarschuwingen niet voldoende te zijn.
Gisteren was er een bijzonder tragisch geval. Twee jonge mannen speelden op een strand in Ashdod het geliefde Israëlische strandspel Matkot, toen zij plotseling een jonge vrouw in zee zagen die aangaf dat ze in nood was. De beide mannen liepen meteen het water in om haar te helpen, maar ze raakten daardoor zelf in gevaar. De vrouw en een van de mannen konden zich naar het strand redden, terwijl de andere man de zee ingetrokken werd. Na zijn berging door de reddingsdienst, die intussen was aangekomen, werd hij in ernstige toestand naar een ziekenhuis gebracht, waar men helaas alleen nog maar zijn dood kon vaststellen.

Het strand in Ashdod, waar een man verdronk toen hij een vrouw uit het water wilde redden

Omdat het strand geen badstrand was, was daar ook geen reddingsdienst aanwezig. Er stond een bord met een waarschuwing om daar niet te baden, maar die vrouw is toch het water ingegaan, met tragische gevolgen. De 28-jarige man en zijn vriend sprongen zonder lang na te denken het water in om de vrouw te redden, wat hen uiteindelijk zijn leven kostte.
Het is niet de eerste keer dat een redder zijn bereidheid om te helpen uiteindelijk met zijn eigen leven moest bekopen. Misschien zou men moeten beginnen om mensen die door hun lichtzinnigheid ook anderen in gevaar brengen, te straffen, want de normale waarschuwingen op de borden aan het strand lijken niet te helpen.

Als onze kinderen met vrienden naar het strand gaan, waarschuw ik ze er elke keer voor dat ze alleen dan het water in mogen als er een reddingsdienst aanwezig is. Maar onze 'kinderen' (ze zijn eigenlijk al geen kinderen meer) weten dat en wij vertrouwen hen. Maar desondanks wijs ik er elke keer weer op, zo zijn wij ouders nu eenmaal.

De zorg voor onze kinderen zal wel nooit ophouden, denk ik. Ze begrijpen dat niet altijd, maar later, als ze zelf ouders zijn geworden, zullen ze ons begrijpen. Intussen had onze jongste zoon gisteren al zijn eerste rijles. Alweer een teken dat ook hij binnenkort volwassen zal zijn. Over twee weken begint hij aan zijn laatste schooljaar, en vandaag over een jaar zou hij zelfs al in militaire dienst kunnen zijn. Niet te geloven, hoe snel de tijd gaat. Nog een laatste keer moet ik schoolboeken aanschaffen, dan is ook dat hoofdstuk afgesloten.

En nu willen we aan de nieuwe dag beginnen. Alles wat hier bij ons van belang is, kunt u zoals altijd in onze dagelijkse nieuwsberichten lezen. Ik hoop dat ik er weinig werk aan heb, want dat is altijd een teken dat het hier bij ons rustig is. Zo wens ik u een prettige en rustige maandag en een goede start in uw werkweek. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.