Groeten uit Israël: Hard werken aan de nieuwe spoorlijn

Sunday, August 19, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

En weer begint er een nieuwe week. Een nieuwe week met nieuwe hoop op rust en op een heel normaal dagelijks leven. Hoop dat in het zuiden de rust weer zal terugkeren en dat het ook in het noorden rustig zal blijven. Hoop dat we ons alleen nog maar met heel gewone dagelijkse problemen hoeven bezig te houden, want daarvan zijn er ook genoeg, zoals overal. En ook het weer mag graag zo blijven zoals het de afgelopen dagen was: zomers warm, maar niet te heet.

En dan hier het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, met voor het jaargetijde normale temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, aan de Dode Zee 37 graden, Be'er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden. Het waterpeil van het meer van Galilea is onveranderd en staat op 214,10 meter beneden de zeespiegel.

Bij ons thuis in Modi’in hadden we een bijzonder leuk weekeinde. Het had nog mooier kunnen zijn als onze dochter thuis was geweest, maar zij moest de shabbat op haar basis blijven. Zo gaat dat nu eenmaal als je in het leger zit. Nauwelijks te geloven dat ze het eerste jaar al bijna achter de rug heeft. Wat het weekeinde zo bijzonder leuk maakte, was het feit dat onze zoon samen met zijn vriendin en hun hond het weekeinde bij ons op bezoek zijn geweest. Zo hebben we samen twee mooie dagen gehad. Ik geloof dat ik er zo langzamerhand aan gewend ben dat ik volwassen kinderen heb. Voor het volgende weekeinde is gepland dat we de shabbat in volle bezetting vieren. Daar verheugen we ons op.

Zo had ik dit weekeinde nauwelijks belangstelling voor de nieuwsberichten. Dat wekelijkse 'uitschakelen' is, meen ik, heel gezond. Op mijn weg ’s ochtends naar de redactie heb ik dan weer naar de radio geluisterd. Daar werd bericht over de spoedige opening van de sneltreinverbinding tussen Tel Aviv en Jeruzalem. De afgelopen weken hebben vooral wij, de bewoners van Modi’in te lijden onder de intensieve werkzaam­heden aan de spoorlijn. In plaats van ieder half uur reed er deze week maar eenmaal per uur een trein naar Tel Aviv, en woensdagavond werd het station tot vanochtend vroeg weer volledig gesloten. Maar het kan niet anders. Op de radio werd verteld dat men zich vasthoudt aan de doelstelling om over anderhalve maand, dus eind september, de treindienst weer op te nemen. Dan zou eindelijk de eerste trein van het station Hagana in Tel Aviv naar het nieuwe station Yitzchak Navon rijden. De eerste drie maanden is de rit gratis, maar je moet je wel van tevoren voor de rit aanmelden, dus als het ware een kaartje kopen, maar dan gratis.

In deze video kunt u ene blik werpen op het nieuwe ondergrondse station in Jeruzalem.

Ik hoop heel erg dat het nieuwe traject nu inderdaad eind september geopend zal worden. Dan kunt u spoedig een keer op een rit van Jeruzalem naar Tel Aviv met me meerijden, een rit van ongeveer 28 minuten.

En nu wens ik u nog een prettige en rustige zondag. Bij ons is de nieuwe week al begonnen en wij werken al op volle kracht aan het nieuwe nummer van ons blad Israel Today, dat nog vóór het Joods Nieuwjaar naar de drukker moet gaan. Verheugt u zich daarop. Alles wat momenteel in Israël van belang is, zult u, zoals u gewend bent, later hier in onze nieuwsberichten vinden. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.