Wapenstilstand van Hamas en Israël zal mislukken

donderdag 16 augustus 2018 |  Yochanan Visser
Na enkele dagen van betrekkelijke rust in de Gazastrook proberen Israël en de terreurorganisatie Hamas – via bemiddeling door Egypte, de Verenigde Naties en de Verenigde Staten – opnieuw te onderhandelen over een wapenstilstand voor de lange termijn, die de na de Gaza-oorlog van 2014 bereikte afspraken zou herstellen.

De inspanningen om een nieuwe overeenkomst te bereiken worden geleid door de Egyptenaren, die naar verluidt tegelijkertijd proberen om een nieuw verzoenings­akkoord tussen Hamas en de Palestijnse Autoriteit (PA) uit te werken.
In oktober 2017 ondertekenden Hamas en de Palestijnse Autoriteit een dergelijke overeenkomst in Kaïro, maar de overeenkomst werd nooit uitgevoerd vanwege ‘hindernissen’.
Volgens het akkoord had Hamas de controle over de Gazastrook op 1 december 2017 moeten overdragen aan de PA, maar nadat de terroristische organisatie weigerde haar militaire vleugel Izz-a-Din al-Qassam (vernoemd naar een beruchte antisemitische massamoordenaar), te ontbinden, werd de overeenkomst bevroren.

Volgens Israëls toonaangevende nieuwsshow, Chadashot Kan, probeert PA-voorzitter Machmoud Abbas de Egyptische inspanningen om een verzoeningsakkoord met Hamas te bereiken te verstoren, omdat hij een dergelijk akkoord ziet als een beloning voor Israël.
De regering van president Abdel Fatah el-Sisi heeft Hamas en Fatach, de dominante fractie van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie, uitgenodigd voor een nieuwe ronde van verzoeningsgesprekken in Kaïro. Het blijft echter onduidelijk of Abbas deze uitnodiging zal aannemen.
De ziekelijke PA-leider – hij lijdt naar verluidt aan maagkanker – roept woensdag de Palestijnse Centrale Raad in Ramallah bijeen en men verwacht dat hij een toespraak zal houden over verzoening met Hamas.
Een anonieme ambtenaar van Hamas vertelde de Israëlische krant Ha'aretz dat ‘elke overeenkomst die de Palestijnse Autoriteit uitsluit van het besluit­vormings­mechanisme zeer fragiel zal zijn omdat die geen medewerking van de PA zal krijgen, en dat is genoeg om elke vooruitgang te belemmeren.’

Het is echter zeer twijfelachtig of de partijen tot een akkoord zullen komen.
Ten eerste vanwege Abbas’ standpunt over een overeenkomst met Israël en zijn eis dat een toekomstige haven in Gaza onder toezicht moet staan van functionarissen van de PA en niet van Hamas.
Dan zijn er nog Hamas’ hoge eisen voor een overeenkomst met Israël.
De terroristische organisatie eist een einde aan wat zij noemt ‘de Israëlische blokkade’ van Gaza en de heropening van de grensovergang Keren Shalom, die begin juli gedeeltelijk door Israël werd gesloten, zal niet voldoende zijn.

Israël heeft woensdagochtend deze grensovergang heropend en opnieuw commerciële goederen toegelaten in de kustenclave. Het besluit werd genomen door minister van Defensie Avigdor Liberman en Gaby Eisenkot, de stafchef van het IDF, na overleg met de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet.

Liberman vertelde woensdag op de Israëlische legerradio, dat de reden van de herstelde relatieve rust in Zuid-Israël het feit was dat Hamas ‘aanzienlijke klappen’ had gekregen sinds het zijn aanvallen op Israël afgelopen week liet escaleren door honderden mortiergranaten en raketten af te vuren op steden en gemeenschappen in Zuid-Israël.
Hij vervolgde, dat Israël nooit rechtstreekse onderhandelingen met Hamas zou beginnen en beweerde dat de bevolking van Gaza ‘veel te winnen heeft wanneer de burgers van Israël vrede en veiligheid genieten, en veel te verliezen heeft wanneer de rust wordt verstoord.’
‘Zolang het er rustig is, zullen de inwoners van Gaza hiervan profiteren. Als het geweld terugkeert, zijn zij de eersten die verlies lijden; deze vergelijking werkt. De laatste vier dagen zijn sinds maart de stilste in de grensgemeenten rond Gaza’, aldus de Israëlische minister van Defensie, die eerder over een nieuwe oorlog met Hamas had gezegd, dat het ging om een 'kwestie van wanneer, niet of'.

Vazal van Iran
Een andere hindernis voor een lange-termijn overeenkomst die de rust in zuidelijk Israël zou herstellen, is Iran, dat opnieuw een van de belangrijkste sponsors van Hamas is geworden nadat Saleh al-Arouri, plaatsvervangend hoofd van het politieke bureau van de islamitische organisatie, in oktober 2017 een verzoeningsakkoord met de Islamitische Republiek had gesloten.
Iran wil dat Hamas de druk op Israël handhaaft en verwacht van de terroristische groepering dat zij de Joodse Staat meesleept in een uitputtingsstrijd in ruil voor militaire training en hulp van de Quds-strijdmacht van de Iraanse Revolutionaire Garde.

In Israël is er bovendien verzet tegen de wapenstilstand bij de families van gedode IDF-soldaten van wie de lichamen worden vastgehouden door Hamas sinds de Gaza-oorlog, de Operatie Protective Edge in 2014, en bij de ministers van de partij Het Joodse Huis in het kabinet.
Leah en Simcha Goldin, de ouders van de gevallen IDF-soldaat Hadar Goldin, bekritiseerden premier Benyamin Netanyahu scherp omdat hij de terugkeer van Israëlische gevangenen niet zou hebben opgenomen in de voorgestelde overeenkomst.
‘Vandaag rijden er 730 trucks via Kerem Shalom naar Hamas in Gaza. Vraag Netanyahu en het veiligheids­kabinet wat Israël daarvoor terugkrijgt. Hebben ze zelfs maar om iets gevraagd? #Geefonseerstonzezonenterug.’

Herbewapening door Hamas
Ook de leider van de partij Het Joodse Huis Naftali Bennett, lid van het Israëlische veiligheidskabinet, bekritiseerdede regering omdat zij onderhandelingen met Hamas was aangegaan en noemde dit een ernstige vergissing.
Hij kondigde aan dat de ministers van Het Joodse Huis tegen een eventuele wapenstilstand-overeenkomst met Hamas zouden stemmen. Ook zei hij dat een dergelijke overeenkomst Hamas in een tweede Hezbollah zou veranderen.
‘Deze “rust” zal Hamas totale immuniteit geven zodat het zich met tienduizenden raketten kan herbewapenen die alle delen van het land zullen bedreigen,’ zei de minister van Onderwijs, terwijl hij daaraan toevoegde dat Israëls afschrikkende macht door de overeenkomst zal worden geschaad.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.